Abiznis

KAVARIĆ: U februaru studija izvodljivosti za gasovod

2512vladimirkavaric


U
februaru naredne godine trebalo bi da bude završena fizibiliti studija opravdanosti izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda, koju radi COWI, kada bi trebalo da se zna i trasa, kazao je za Pobjedu ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

KAVARIĆ: U februaru studija izvodljivosti za gasovod
Portal AnalitikaIzvor

On je sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem nedavno u Bakuu, u ime Crne Gore, potpisao Memorandum o saradnji u implementaciji Južnog gasnog koridora u jugoistočnoj Evropi. Memorandum su takođe potpisali predstavnici Albanije, Azerbejdžana i Hrvatske.

Jadransko-jonski gasovod (IAP) dio je velikog Transjadranskog gasovoda (TAP), a konačna odluka o ulaganju konzorcijuma „Šah Deniz“ u okviru druge faze ovog projekta je stupila na snagu 17. decembra ove godine. Ukupna dužina gasovoda od Splita, u Hrvatskoj, do Fijerija, u Albaniji, je 511 kilometara, a njegova gradnja koštala bi oko 618 miliona eura. Dužina dijela gasovoda koji prolazi kroz Crnu Goru je 94,1 km, sa šest objekata.

- U završnoj fazi je izrada fizibiliti studije opravdanosti izgradnje IAP-a od strane Sekretarijata energetske zajednice,za koju je izdvojeno 3,5 miliona eura, a izvođač je COWI. Studija treba da bude završena u februaru 2014. godine. Očekuje se da će do idućeg ministarskog sastanka u Tirani, u prvom tromjesečju sljedeće godine, na kojem bi uz ministre trebalo da učestvuju i predstavnici partnera i investitora, biti gotova studija izvodljivosti i predložen poslovni model. Crna Gora intezivno učestvuje u izradi ove studije - objasnio je Kavarić.

Crna Gora je, kaže on, načelno prihvatila varijantno rješenje trase IAP koje bi bilo jeftinije, lakše za izgradnju. Takođe ističe da je Energetskom strategijom Crne Gore upravo IAP prepoznat kao vodeća opcija za gasifikaciju. Gasovodom, koji bi išao pored Ulcinja, zatim preko Bara i odatle podvodnom dionicom do Luštice, Crna Gora za vlastitu potrošnju dobijala bi oko 600 miliona kubika gasa.

- Po sadašnjim proračunima, čista godišnja dobit Crne Gore samo od tranzitnih taksi bila bi 21 milion eura. U prvih nekoliko godina po puštanju gasovoda, planirano je da protok kroz Crnu Goru bude oko dvije do dvije i po milijarde kubnih metara gasa godišnje. Ako se uzme u obzir da je tarifa za 60 do 70 kilometara gasovoda kroz Crnu Goru oko cent po kubnom metru, dolazimo do računice da ćemo od tranzitnih taksi dobiti u prosjeku 22,5 miliona eura godišnje. Za troškove održavanja gasovoda kroz Crnu Goru godišnje je potrebno oko milion i po eura, pa čista zarada iznosi 21 milion eura – precizirao je Kavarić.

Portal Analitika