Politika

LEKIĆ: Razmišljamo o bojkotu izbora u Beranama zbog pravno-političkog nasilja DPS-a

2512lekic
L
ider Demokratskog fronta Miodrag Lekić u intervjuu je za Dan je kazao da bi bojkot izbora u Beranama mogao da bude adekvatan odgovor, imajući u vidu pravno-političko nasilje vladajuće stranke povodom lokalnih izbora u toj opštini.

LEKIĆ: Razmišljamo o bojkotu izbora u Beranama zbog pravno-političkog nasilja DPS-a
Portal AnalitikaIzvor

No, on dodaje da konačna odluka o bojkotu u Beranama još nije donijeta.

- S druge strane, imamo obavezu da pomognemo građanima Berana koji su odavno zaslužili da izađu iz agonije, pa i ponižavanja, poput masovnog trovanja za koje niko nije odgovarao. Još ćemo analizirati sve u vezi sa nastalom situacijom, nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku - kazao je Lekić.

Komentarišući poziv premijera Mila Đukanovića da srpske stranke uđu u Vladu, on je rekao da ne postoji prostor za razgovore bilo koga iz DF-a sa Đukanovićem.

- Čak me i ne zanima politička funkcija tog poziva. Uostalom, nije teško zaključiti da se traži novi koalicioni partner koji bi bio poslušniji od SDP-a - smatra Lekić.

Kada je riječ o najavi SDP-a da sa Forumom 2010 i Pozitivnom formira "državotvorni blok", lider DF-a kaže:

- Niko nije objasnio šta se podrazumijeva pod pojmom državotvornog bloka. Da li se državotvornost danas ogleda u sprječavanju pljačke Crne Gore, borbi protiv kriminala i korupcije, za izgrađivanje pravne države, ili možda u tome kako se glasalo na dva posljednja referenduma 1992. i 2006. godine o državnom statusu? Ako se misli na ovo drugo, bilo bi fer pozvati u taj blok i neke protagoniste iz kriminalnog miljea koji su, ne samo po njihovim navodima, imali tada, a bogme i sada, zapaženu ulogu. Umjesto lansiranja novih konfuzija, treba govoriti precizno, javno i sa odgovornošću za ono što se predlaže.

Otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Crne Gore za pristup Evropskoj uniji Lekić ovako komentariše:

- Početak pregovora označava nove zadatke Crnoj Gori s centralnim zahtjevom da se dekriminalizuje država. Kao što je poznato, DF podržava evropske integracije naše zemlje i zahtijeva od crnogorskih vlasti da odgovorno ispunjava evropske kriterijume, sa konkretnim rezultatima u oblasti borbe protiv korupcije i kriminala. Taj stav se odnosi i na novu pregovaračku fazu, iako je ona od strane crnogorske Vlade već dominantno pretvorena u propagandni pogon za domaću političku upotrebu. Vjerujem da će EU znati da razlikuje konkretne rezultate od puke propagande, jer smo se dosad naslušali evropske retorike a nagledali antievropske prakse i ponašanja - zaključuje on.

Foto: dan.co.me

Portal Analitika