Zanimljivosti

QUAD PACK: Htjeli smo da vratimo vjeru u humanost

2512hakatonci1
P
objednici ovogodišnjeg Hakaton-a, članovi grupe „Quad Pack“ kažu da su na ideju izrade aplikacije koja omogućava doniranje novca u humanitarne svrhe putem Extra TV-a, došli kako bi povratili vjeru u humanost. Za Portal Analitika objašnjavaju da je za sada sve još uvijek na nivou ideje i da sve zavisi od kompanije Telekom da li će njihova aplikacija biti realizovana i iskorišćena u svrhu koju su joj namijenili.

QUAD PACK: Htjeli smo da vratimo vjeru u humanost
Portal AnalitikaIzvor

Aplikacija „Life Boat“, koja su osmislili članovi „Quad Pack“ iz kompanije „Poslovna inteligencija“ - Rade Vukadinović, Nemanja Pavićević i Marko Šćepanović, te Branko Dujović iz Neckom-a, omogućava doniranje novca u dobrotvorne svrhe „klikom“ na daljinskom upravljaču.

„Ideja je da korisnici Extra TV-a korišćenjem navigacionih tastera na daljinskom upravljaču, na vrlo jednostavan način, iz liste donacija koje su aktuelne, izaberu neku a potom, opet putem daljinskog, odaberu količinu novca koju će donirati. Aplikacija omogućava da se veoma lako donira novac i time izbjegne odlazak u banku ili neko drugo platno mjesto. Preko računa za Extra tv korisnici mogu donirati novac u humanitarne svrhe“, objašnjava Marko Šćepanović iz „Quad Pack“-a.

Njegov kolega i član grupe, Nemanja Pavićević dodaje njihova aplikacija omogućava ljudima da sa nekoliko „klikova“ doniraju novac. Aplikacija predviđa i postojanje trajnog naloga za humanitarne akcije koje bi se realizovale duži vremenski period.

Bitnom karakteristikom aplikacije „Life Boat“ sagovornici Portala Analitika ističu mogućnost obavještavanja korisnika o novim akcijama i mogućnostima doniranja.

„Svim ljudima koji koriste IPTV, bez obzira na kom su kanalu, iskočila bi poruka o novoj humanitarnoj akciji, te bi mogli jednim klikom da se 'vrate' na aplikaciju koja omogućava doniranje“, objašnjava Pavićević.

Sagovornici Portala Analitika se nadaju da će ukoliko njihova aplikacija zaživi, a u skladu sa propisima i zakonima države, mnoge organizacije i institucije biti u mogućnosti da na ovaj način prikupljaju donacije za humanitarne akcije. Oni se nadaju da će se među korisnicima „Life Boat“-a naći svi oni kojima je novac potreban.

Ideja za aplikaciju, prema riječima članova „Quad Pack“-a je „spontano isplivala“, uslijed skorašnjih dešavanja u regionu i humanitarnih akcijama koje su, kako kažu poljuljali vjeru u humanost.

„Kako se radi o osjetljivoj temi, smatrali smo da je T-com autoritet kome se može vjerovati da će novac završiti na pravom mjestu. Primijetili smo da je humanost dovedena u sumnju i da se ljudi pitaju zašto da doniraju i kome taj novac ide. Mislili smo da bi naša aplikacija bila korisna i korak naprijed“, smatraju članovi „Quad Pack“-a.

2512hakatonQPGovore kako su na prezentaciji i takmičenju izrazili želju da njihova ideja zaživi, ali da sve zavisi od tehničkog tima kompanije Crnogorski Telekom, kao i tehničke realizacije i izvodljivosti ideje.

„Voljeli bi da naša ideja zaživi kako bi olakšali ljudima da budu humani. Većina jeste, ali ne postoji prilika da je pokažu“, tvrdi Nemanja Pavićević.

Njegov kolega Marko Šćepanović smatra da ukoliko se ideja realizuje da bi naišla na prijem kod korisnika i omogućila im da pokažu humanost. On opet ističe jednostavnost korišćenja aplikacije, kao i mogućnost doniranja prilikom plaćanja mjesečnih računa a ne trenutnog davanja novca.

Ideja za razvoj „Life Boat“-a ima još, ali kako kažu ovogodišnji pobjednici „Hakaton“-a sve zavisi od politike kompanije Telekom i zakona koji važe u našoj državi.

Članovi „Quad Pack“ iz kompanije „Poslovna inteligencija“ - Rade Vukadinović, Nemanja Pavićević i Marko Šćepanović, te Branko Dujović iz „Neckom“-a, pobjednici takmičenja u programiranju Hakaton, obećali su da će polovinu nagrade, u duhu aplikacije koju su osmislili, donirati u humanitarne svrhe.

Inače naziv „Quad Pack“ potiče od čuvenog pojma „Six Pack“ koji  označava trbušnjake, ali i pakovanje piva, međutim izmijenjen je uslijed odlaska dva člana grupe.

Foto: rtcg.me, Portal Analitika

K.Ć.

Portal Analitika