Zanimljivosti

Da li je ovo autobus budućnosti?

autobusbok2412
D
izajner po imenu Ted Orlovski predstavio je prilično domišljat koncept javnog prevoza s pomalo smiješnim imenom Willie koji bi trebao ''transformirati gradske vizure.''

Da li je ovo autobus budućnosti?
Portal AnalitikaIzvor

Autobus nazvan ''Willie'' je konceptna studija dizajnera Teda Orlovskog koji je odlučio da primijeni najnovije trendove u tehnologiji u gradskom okruženju. Njegova konceptna studija osim funkcije javnog prevoza namijenjena je i kao sredstvo informisanja i oglašavanja.

Inovativan element kojime se „Willie” razlikuje od tradicionalnih autobusa je dizajn bočnih ploča autobusa koje su izrađene od transparentnih LCD ekrana. Ova tehnologija već je dostupna u serijskoj proizvodnji, a njena primjena je raširena širom svijeta.

Transparentni ekran tako može u svakom trenutku funkcionisati kao uobičajena površina za prikazivanje sadržaja a čak ima i 'touch control' funkcije.

Gradski autobusi bi tako se prema viziji Teda Orlovskog mogli preobraziti u mobilne reklamne plakate ili filmska platna s isječcima iz filmova, turističkim informacijama u najposjećenijim dijelovima grada ili bi pak mogli pružati putnicima dodatne informacije poput prikaza ruta autobusa, informacija o vremenskim prilikama, vijesti i slično.

Dobrobiti za putnike kao i komercijalne aplikacije nesumnjive su, a ovaj inovativni projekt definitivno je znak onoga što bi nas zaista moglo čekati u budućnosti.

Orlovski kaže da su dva velika evropska grada već izrazila zanimanje za koncept. Bilo bi zanimljivo saznati koliki bi bili troškovi proizvodnje i održavanja ovakvog sredstva javnog prevoza s obzirom na velike površine prekrivene LCD ekranima.

Portal Analitika