Abiznis

Mitrović: Ostvariva najava otvaranja 40.000 novih radnih mjesta

2412pedjamitrovicok
P
redsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović smatra da je ostvariva najava premijera Mila Đukanovića da će u Crnoj Gori biti zaposleno 40 hiljada radnika do kraja mandata ove Vlade.

Mitrović: Ostvariva najava otvaranja 40.000 novih radnih mjesta
Portal AnalitikaIzvor

-Kapaciteti za to postoje. Prvenstveno mislim na strane investitore, ali takođe i na domicilne poslodavce gdje postoji mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta. Takođe i kada se radi o sezonskim radnicima koji uglavnom sada stižu iz zemalja okruženja i inostranstva, mi bi svakako trebalo da ako vodimo pametnu politiku zapošljavanja i uposlimo svoju radnu snagu iz Crne Gore-  kazao je Mitrović Radiju Antena M.

Mitrović kaže da ne bi kalkulisao koji će to tačan broj biti, ali da postoji prostor za prekvalifikacije i nova radna mjesta.

-Potrebno je i eliminisanje biznis barijera. Biznis barijere su još izražene i mi na Socijalnom savjetu sa partnerima radimo na tome. Treba smanjiti poreze i doprinose na plate, treba smanjiti još neke dažbine za komunalije i postoji jedno ogromno polje da čak ni jedan jedini nezaposleni na birou postoji. Kapaciteti za to postoje, a čini mi se i volja, samo treba napraviti prvi korak- zaključuje Mitrović.

Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje, na kraju ove godine registrovano je 34.700 nezaposlenih, 13 i po odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

foto: poslodavci.org

 

Portal Analitika