Abiznis

PAJOVIĆ: Spremni smo za sve zahtjeve investitora, u opremu luke uloženo 5,5 miliona eura

slobop

I
zvršni direkor Luke Bar Slobo Pajović, kazao je da je barska luka spremna da odgovori svim zahtjevima investitora na teritoriji Crne Gore. On je istakao da je u mehanizaciju barske luke, u posljednje dvije godine, uloženo oko 5,5 miliona eura, kako bi spremno dočekala novi investicioni ciklus u Crnoj Gori, odnosno povećan pretovar robe od strane investitora.

PAJOVIĆ: Spremni smo za sve zahtjeve investitora, u opremu luke uloženo 5,5 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

- Luka Bar je spremna da opsluži sve najavljene investitore za pretovar u dijelu rasutih, tečnih i ro-ro tereta. Podsjećam, barska luka može da primi brodove do 100.000 tona nosivosti i gaza do 14 metara. Pritom, možemo pretovariti sve vrste tereta koji ne prolaze 140 tona u jednom komadu, rekao je Pajović za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, danas u posjeti luci su boravili kineski investitori koji su dobili posao gradnje auto-puta i koji su zainteresovani da grade drugi blok termoelektrane u Pljevljima.

- Danas su oni sa nama da se na licu mjesta uvjere u kapacitete barske luke u dijelu pretovara rasutih tereta, cementa, građevinskog željeza i ostalih materijala. U posljednje dvije godine uloženo je 5,5 miliona eura u opremu. Kupili smo novu mobilnu dizalicu, renovirali tri pretovarna mosta nosivosti 12 tona,  instalisali kranove, kupili horizontalnu mehanizaciju kapacita od 0,5 do 3,5 kubika da možemo da odgovorimo povećanom interesovanju za pretovar tereta naših komitenata, naveo je Pajović.

Kineski investitori su oko 9.30 h stigli u posjetu Baru i zanimalo ih je koliki su kapaciteti luke kao i planovi investicija i proširenja.

Pajović je kineskim investitorima ponovio da je barska luka spremna da opsluži sve kineske investitore u dijelu pretovara za koju su zaduženi.

slobokineziok- Na lučkom prostoru imamo sada dva operatera: Luku Bar i Kontejenerske terminale i generalne terete (privatizovani). Poslove smo podijelili da da Kontejnerski terminali rade pretovar kontejnera i generalnih tereta, a Luka Bar obavlja pretovar tečnih, rasutih i ro-ro tereta. Kod rasutih tereta dominiraju razne rude, koks, staro željezo, cement...Radimo pretovar žitarica i imamo silos kapaciteta 30.000 tona. A od tečnih tereta pretovaramo naftne derivate-benzin, dizel i ekodizel. Postoje rezervoari za bitumen jer očekujemo da će krenuti pretovar tog materijala koji se koristi u građevinarstvu. Kod ro-ro tereta pretovaramo automobobile iz Kragujevca. Sve se to radi u režimu Slobodne zone, rekao je Pajović kineskim investitorima, dodajući da je kapacitet luke 5 miliona tona.

- Luka Bar, dakle, nije samo luka Crne Gore već cijelog regiona, zaključio je Pajović. Kineski investitori su nakon prezentacije luke, zajedno sa čelnim ljudima Luke obišli njene kapacitete.

Plan investicija za 2014: Podsjetimo, Vlada  je nedavno  predstavila plan investicija u naredne tri godine, shodno kome će strana ulaganja u 2014. godini iznositi čak 598,27 miliona eura.

Prema prilično ambicioznom planu, najviše investicija sljedeće godine biće u autoput prema sjeveru-čak 100 miliona eura. Posao stoljeća je dobila kineska kompanija CCCC, a prema najavama gradnja bi mogla da počne na proljeće, čim se steknu pravne pretpostavke za to. Iako još nije određen pobjednik na tenderu za gradnju drugog bloka TE, Vlada smatra da su ulaganja u TE naredne godine moguća do nivoa od 90 miliona eura.

Projekcije izvršne vlasti govore da će se tokom naredne godine konačno intenzivirati radovi na projektu Luštice-pa su predviđena ulaganja od 80 miliona eura. Isto se odnosi na projekat “Plavi horizonti”, gdje je Vlada projektovala ulaganja od 80 miliona eura. Plan govori da će sljedeće godine ulaganja u izgradnju podmorskog kabla, koji realizuje italiajnska Terna, iznositi 70 miliona eura, dok su investicije u Porto Montenegro projektovane na 52,40 miliona.

P.Z.

Portal Analitika