Politika

RADUNOVIĆ: Rezolucija nije sporna samo DF-u, nadam se kompromisu

slaven
P
oslanik Demokratskog fronta i predsjednik Odora za evropske integracije Slaven Radunović kazao je u izjavi za Portal Analitika da rješenje rezolucije o evropskim integracijama koje su potpisali predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i lider SNP-a Srđan Milić, ne smeta samo DF-u već i drugim opozicionim poslanicima.

RADUNOVIĆ: Rezolucija nije sporna samo DF-u, nadam se kompromisu
Portal AnalitikaIzvor

Radunović se ipak nada da će se na sjednici Odbora za evropske integracije koja je zakazana za četvrtak, naći kompromisno rješenje i da “neće biti potrebe da poslnici DF-a brane interese Skupštine”.

- Dio rezolucije koji se tiče odnosa Skupštine i Vlade je neprimjeren potrebama skupštinskog Odbora za evropske integracije. Siguran sam da ćemo naći načina da popravimo rezoluciju u tom dijelu koji se odnosi na položaj Skupštine u procesu pregovora. Moguće je da Supština dođe u ponižavajući položaj u jednoj demokratskoj državi. Želja Odbora za evropske integracije je da se ovom rezolucijom ipak ti odnosi urede i pismeno tako da ne ostene prostora za slobodno tumačenje – rekao je Radunović za Portal Analitika.

On je kazao da rješenja u rezoluciji koja se tiču ovlašćenja Skupštine ne smetaju samo DF-u.

- To smeta i drugim poslanicima u odboru što ćete vidjeti na samoj sjednici. Nadam se da neće biti potrebe da samo poslanici DF-a i još neke opozicione stranke brane interese Skupštine. Valjda je to obaveza svih poslnika posebno predsjednika Skupštine koji je i predlagač rezolucije. Siguran sam da će on naći načina da uvaži naše argumente. Optimista sam i mislim da ćemo naći neku varijantu da rezolucija bude realni izraz odnosa Supštine i Vlade – rekao je Radunović.

On je istakao da Skupština i sad ima ovlašćenja u pregovrima i da “kad bi ovo bila stvarno demokratska država Vlada ne bi mogla da se oglušuje o mišljenje Skupštine”.

- Ali nažalost jedna dio poslanika u parlmentu funkcioniše samo tako što klima glavom na sve što dolazi iz Vlade. Oni na neki način zaboravljaju da su oni ti koji biraju Vladu – poručio je Radunović.

Prijedlog rezolucije o evropskim integracijama koje su potpisali predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i predsjednik SNP-a Srđan Milić naći će se na dnevnom redu Odbora za evropske integracije u četvrtak.

Raniji predlog rezolucije povučen je iz procedure zbog protivljenja poslanika DPS-a Miodraga Vukovića na amandman Odbora za evropske integracije po kome Vlada mora da ponovo razmatra pregovaračke pozicije i da je vrati u roku od 30 dana ukoliko mišljenje tog skupštinskog radnog tijela bude negativno.

Rješenje koje su potpisali Krivokapić i Milić predviđa da ukoliko Odbor za evropske integracije da negativno mišljenje na pregovarčke pozicije da je Vlada u roku osam dana dužna da se izjasni o tom stavu ali ne i da prekida pregovore.

 

Portal Analitika