Košarka

Nemanja Radović: U Budućnosti nije bilo mjesta za mene

2412nemanjaR
U
sezoni 2008/09 bilo je talenata na sve strane, međutim rijetki su bili timovi koji su mlade igrače gurali u prvi plan.

Nemanja Radović: U Budućnosti nije bilo mjesta za mene
Portal AnalitikaIzvor

Takav je bio Mornar. Ekipa iz Bara bila je poznata da daje šansu mladima, poput Vladimira Mihailovića i Nemanje Radovića.

Radović je sada jedna od nadolazećih zvijezda ABA lige, košarkaš koji je među onima sa najvećim napretkom, ali za CdM otkriva da se dobro sjeća tih početaka.

"U Mornaru sam počeo da igram seniorsku ligu sa 15 godina kod Đoka Pavićevića. Sigurno da mi je mnogo značilo to što sam dobijao ozbiljne minute tako mlad i što sam imao toliko trenerovo povjerenje. Vrlo rano sam naučio da igram sa starijim iskusnijim igracima i samim tim sam i ja sazrijevao brže uz njih."

Nemanju je košarkaški put vodio, kao i mnogo prije njega, u Budućnost. Očekivan transfer za velikog talenta. Ipak vjerovatno nije ni naslućivao da ga tamo čeka najveći ispit u karijeri, suočiti se sa malom minutažom, jer su Podgoričani tražili rezultat, pa je mjesta za mlade igrače bilo malo.

"Ako izuzmemo neigranja, vrijeme u Podgorici mi je bilo izuzetno lijepo, stekao sam mnogo dobrih drugova i pamtim Podgoricu po dobrom. Nijesam dobijao minute na utakmicama i trudio sam se da što jače treniram i da ne padam psihički. Mislim da sam to vrijeme dobro iskoristio i dosta sam napredovao fizički. Poslije jedne sezone provedene tamo, sporazumno smo raskinuli ugovor, jer mi je tadašnji trener saopštio da za mene nema mjesta u ekipi i da mi je najbolje da idem negdje da igram."

A šansu da igra u sezoni 2012/13 nemanja je pronašao u Vršcu. Odlične partije u šampionatu Srbije (prosjek 15,5 poena i devet skokova po meču) donijele su mu još jedan inostrani angažman, nastupio je kratko i u grčkom KAOD-u i tu je pružio nekoliko sjajnih partija.

"Igranje u Vršcu i u Grčkoj mi je mnogo značilo,stekao sam dosta iskustva. Prošle sezone sam takodje igrao dobro tako da sam ove sezone samo nastavio ali na većem nivou. Sa 22 godine sam promjenio dosta klubova samim tim iskustvo dolazi sa tim."

Nakon tako dobrih igara Nemanja je stigao u Mega Vizuru. Tim koji sa klupe predvodi Dejan Milojević i koji ima za cilj prvenstveno afirmaciju mladih igrača, a rezultati su se jednostavno poklopili.

"Mislim da je Mega Vizura trenutno idealna ekipa za mene. Imamo idealne uslove za treniranje, mnogo mladih igrača željnih dokazivanja i Dekija Milojevića za trenera. Mnogo mi znači što mi je on trener jer je do juče i on igrao košarku, mnogo razumije sve igrače i lakše nam je da igramo uz njega Od samog početka svi su me dobro prihvatili, većinu igrača sam znao a i trenera sam poznavao od ranije. Nisam imao nikakvih poteškoća u privikavanju, dobro treniramo, imamo vrhunsku atmosferu i samim tim i bolje igramo."- Kaže ovaj 208 centimetara vioski centar koji je sezonu otvorio uz prosjek od 13,6 poena i 6,7 skokova po meču.

"Sezonu smo otvorili sa tri poraza i tada su svi mislili da cemo biti na dnu tabele. Međutim kada smo krenuli sa pobjedama svi su vidjeli koliki je potencijal ove mlade ekipe. Jednostavno je trebalo malo vremena mladim igračima da se priviknu na ozbiljnije takmičenje i falilo je malo samopouzdanja, čim smo se privikli krenuli su rezultati.Protiv Cibone u Zagrebu smo izgubili na produžetke,imali smo pobjedu u rukama ali smo je sa par glupih grešaka ispustili. Da smo tu pobjedili sigurno da bi sada bili u vrhu tabele, ovako se držimo sredine tabele i vrebamo svoju šansu."

Cilj Mege je samo napredak košarkaša, pritiska nikakvog nema, zato je to idealna sredina za mlade igrače.

"Plan Mege je da iz utakmice u utakmicu sve više i više napredujemo. Nemamo nikakav pritisak,na nama je samo da igramo sve bolje. Moj status u timu kao jedan od starijih je da predvodim ovu ekipu i nadam se da to radim dobro. Imam ugovor do kraja ove sezone." - otkriva Nemanja kome je cilj da se oproba u Evroligi, ali i NBA-iju. Špekuliše se da je čak i u Morači na gostovanju Budućnosti bilo agenata nekih NBA ligaša koji prate našeg košarkaša koji je tokom ljeta bio i član selekcije na pripremama za Eurobasket.

"Prošlo ljeto sam proveo sa najboljim kosarkašima naše zemlje. Mnogo mi je to značilo iz razloga što sam napravio pauzu 2 godine posle mlađih reprezentativnih selekcija i ljetos sam se opet vratio medju reprezentativce. Velika je čast igrati za reprezentaciju"- kazao je na kraju ovog razgovora košarkaš koji je prije manje od dva mjeseca napunio 22 godine.

CdM

Portal Analitika