Društvo

Numanović: SNS nije ukinut, ali krši zakon

2310numanovic
S
rpski nacionalni savjet SNS nije ukinut, a mogućnost da se registruje u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i koristi benefita Fonda za manjine, do biće kada ispoštuje proceduru na osnovu pravilnika koji su savjeti sami donijeli, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Numanović: SNS nije ukinut, ali krši zakon
Portal AnalitikaIzvor

 

Ministar ipak ističe da SNS time što ima predstavnika u Upravnom odboru Fonda za manjine, i pored toga što nije registrovan, krši zakon.

„Kada uđete u proceduru izbora savjeta postoji rok od 90 dana da tu proceduru završite. Taj rok je prošao, pa samim tim predsjednik starog savjeta ne može da participira ni u Upravnom odboru Fonda za manjine“, kazao je Numanović, prenosi Pobjeda.

Direktor Fonda za manjine Safet Kurtagić, s druge strane, navodi da su predstavnicima SNS-a, i pored toga što im je omogućeno da učestvuju u radu Fonda, odbijeni svi projekti.

„Odlučili smo da zbog, trenutnog formalno pravnog statusa SNS, odbijemo njihove projekte i da ih ne podržimo u raspodjeli sredstava. To je ispravna odluka, jer SNS nije registrovan među savjetima“, kazao je Kurtagić Pobjedi.

On smatra da slučaj Srpskog nacionalnog savjeta nije zatvoren dok Upravni sud ne donese odluku o regularnosti izborne skupštine te nacionalne organizacije.

Predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović ističe da je sudbina srpskog savjeta neizvjesna i da je uskraćivanje sredstva Fonda prije donošenja sudske odluke uzrokovala probleme u njegovom funkcionisanju. Vuksanović ipak vjeruje da će Upravni sud donijeti pravednu odluku.

„U ovom trenutku potpuno je jasno da se protiv Srpskog nacionalnog savjeta već duže vremena vodi organizovana kampanja , kako bi se ugrozile njegove aktivnosti i konačno došlo do njegovog gašenja. Dokazi za to su aktivnosti koje su u proteklom vremenu koordinisano sprovodili aktuelna vlast i predstavnici parlamentarne opozicije. Vjerujemo da je sudsko vijeće Upravnog suda koje je nadležno za ovaj predmet odgovorno i da će donijeti pravednu odluku“, kazao je on.

Vuksanović tvrdi da je SNS na izbornoj skupštini imao kvorum i prisutnost elekora od 67 odsto, što mu je u prethodnom periodu spočitavano.

Portal Analitika