Svijet

Kurc - najmlađi šef diplomatije u istoriji EU

okkurcpr
I
dok se njemačka kancelarka Angela Merkel opredijelila za proverene (čitaj: starije ili iskusnije kadrove), za šefa Austrijske narodne partije Mihaela Špindelegera se kaže kako svojom kadrovskom politikom preuzima visoki rizik.

Kurc - najmlađi šef diplomatije u istoriji EU
Portal AnalitikaIzvor

Austrijski konzervativci su u novom kabinetu zaigrali na kartu mladih, pa su, među ostalim, za novog ministra spoljnih poslova imenovali Sebastijana Kurca, 27-godišnjeg nesvršenog pravnika.

Kurc je najmlađi šef diplomatije u istoriji EU. Njegovo imenovanje bilo je glavna tema u brojnim bečkim kafeima, a diskusija se kretala između pitanja hoće li Kurc biti od koristi ili će zemlju izvrgnuti podsmjehu.

Bivši šef diplomatije, sadašnji šef konzervativne Narodne stranke Austrije Mihael Špindeleger nije se baš snalazio na diplomatskom terenu, ali nade polaže u svog mladog nasljednika koji bi trebao “udariti temlje novom početku”.

Sebastijan Kurc nije nikada završio Pravni fakultet iako je studirao. Engleski govori solidno, lijepo priča i umije da zainteresuje publiku koja ga sluša jer im se vrlo prijateljski obraća. Građani ga doživljavaju kao simpatičnog i pristojnog “dečka” iako im se nimalo ne sviđa njegova potpuno zalizana kosa koja pokazuje poprilično velike uši.

Austrija već odavno ne želi da je se na spoljnopolitičkom planu posmatra kao privezak Njemačke. Mladi Sebastijan bi taj imidž trebalo da ispolira ako nema političkog iskustva.

On je do sada u kabinetu državnog sekretara u Ministarstvu unutaršnjih poslova bio zadužen za pitanja integracija. Široj je javnosti “zapao za oko” zato što nije bježao od provokativnih kampanja, iako je jedna od uzdanica konzervativne partije ÖVP.

Tako je u kampanji za više noćnih linija u gradskom saobraćaju Beča izradio plakat atraktivne djevojke u šorcu i pored nje napisao: “S ovako planiranim noćnim prevozom, nikada nećemo do nje stići!”

Sebastijan Kurc već ove sedmice imaće “vatreno krštenje” na diplomatskim parketima Evrope.

OKKURC
Biografija
: Sebastijan Kurc rođen je 27. avgusta 1986. godine u Beču.

Mediji ističu da kad je počeo da radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije u aprilu 2011. godine, prva destinacija službenog putovanja mu je bila Beograd gdje je razgovarao sa Ivicom Dačićem.

Na dužnosti državnog sekretara Kurc je uložio mnogo truda u intregraciji, prije svega muslimana u Austriji.

(RSE)

 

 

Portal Analitika