Društvo

CETINJE: Opšta bolnica “Danilo I” obilježila 140 godina postojanja

bolnicacetinjevijest
S
večanom akademijom u Vladinom domu, Opšta bolnica „Danilo I“ obilježila je 140 godina postojanja.

CETINJE: Opšta bolnica “Danilo I” obilježila 140 godina postojanja
Portal AnalitikaIzvor
Događaju upriličenom pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, povodom velikog jubileja najstarije zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, prisustvovale su brojne zvanice, koje su pozdravili ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Miodrag Radunović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i direktor Opšte bolnice “Danilo prvi” dr Ivan Gazivoda.

bolnicaakademija
Ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Miodrag Radunović podsjetio je na sadržajnu i bogatu tradiciju najstarije zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

- Sjeme rađanja zdravstvene službe u Crnoj Gori zametnuto je upravo ovdje, u Prijestonici. Generacije zdravstvenih radnika gradile su zdravstvenu službu na Cetinju i svoje znanje, umijeće i humanost, koju nosi naša profesija, nesebično prenosili stanovnicima ovih krajeva, ali i šire. Duga i bogata tradicija Danilove bolnice nameće i nacionalnu i moralnu obvezu, da na ovaj nacin jos jednom evociramo razvojne puteve ove poznate i priznate zdravstvene ustanove, od davne 1873. godine do danas – rekao je ministar Radunović.

bolnicabolnicastaraok
Tokom svečanosti, prisutne je pozdravio i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, koji je ukazao na značaj Opšte bolnice “Danilo prvi” za prijestoni grad.

- Biti prvi, biti začetnik, nosilac prve luče, zahtjevna je, a najčešće i uloga koja sa sobom nosi kompleksna iskušenja i izazove. A biti prvi u oblasti humanosti, u sferi zdravstva, u misiji podrške i pomoći, posebno je odgovorna – ali, prije svega, značajna uloga, koja se posebno vrednuje, pamti i uvažava. Baš zato, Opšta bolnica „Danilo prvi“ institucija je koja u našem gradu, u našoj državi i u njenom zdravstvu zavređuje posebno uvažavanje, kako zbog prošlih – tako i zbog vremena koja dolaze, a u kojima će, uvjeren sam, očuvati svoj renome. Jer, Bolnica „Danilo prvi“ jedna je od onih znamenitih institucija, koje su u različitim vremenima, u brojnim epohama prošlosti, uvijek bile na dobrom glasu. A kada za jednu instituciju kažemo da je znamenita i da ima dobar glas – onda možemo dodati i da zahvaljujući takvim ustanovama, njihovom radu i tradiciji, postaju prepoznatljive i sredine u kojima one funkcionišu. Upravo je takav slučaj i sa bolnicom „Danilo prvi“ i Cetinjem. Jer, nakon svih decenija koje su iza nas, sa pravom možemo reći da se Cetinje danas prepoznaje po Opštoj bolnici „Danilo prvi“ - ali i da se Cetinje ponosi njom – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je podsjetio i da je Prijestonica Cetinje, zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, upravo tekuće godine počela rekonstrukciju objekta stare bolnice “Danilo prvi”.

bolnicabolnica1ok
– Upravo ove godine, počeli smo rekonstrukciju stare Bolnice „Danilo prvi“ – jednog od najreprezentativnijih zdanja u našem gradu, koje je tokom dužeg vremenskog okvira bilo van funkcije, napušteno i nedostojno svog značaja. I time se vraćamo na početak – na podsjećanje o zasluzi onih koji su bili prvi, na mjesto u kojem je zablistala prva iskra u priči o crnogorskom zdravstvu. A to je bio i ključni motiv da počnemo radove na rekonstrukciji objekta u kojem su iznikli korijeni  našeg zdravstva. Jer, koračajući ka budućnosti, moramo pamtiti prošlost i konkretnim radom pokazati da vrednujemo sve što jesu njena svijetla obilježja. Upravo zato, kompleks Bolnice „Danilo prvi“ već od naredne godine biće bogatiji za jedno zdanje iz kojeg je, doduše, sve i krenulo – a koje će zablistati novim sjajem – rekao je on.

Direktor Opšte bolnice “Danilo prvi” dr Ivan Gazivoda podsjetio je na brojne ljekare koji su svojim radom ostavili neizbrisiv trag u istorijatu te ustanove.

- Danas Bolnica “Danilo prvi” ima sedam odjeljenja, sa 100 kreveta sa 170 stalno zaposlenih radnika. Imajući u vidu kapacitete, kvalitet zdravstvenih usluga koje Opšta bolnica “Danilo prvi” pruža pacijentima, opremljenost, te ljekare, medicinsko i nemedicinsko osoblje, danas možemo biti zadovoljni i ponosni na ono što je naša institucija postala za ovih 140 godina, ali i na ono što ona danas predstavlja u crnogorskom zdravstvenom sistemu – rekao je dr Gazivoda.
Portal Analitika