Svijet

Kevin Or, advokat koji pokušava da spasi Detroit

detroit
O
n sada kontroliše finansije Detroita, nekada moćnog centra auto-industrije, i ima zadatak da nekako digne na noge najveći grad u američkoj istoriji koji je ušao u proces bankrotstva.

Kevin Or, advokat koji pokušava da spasi Detroit
Portal AnalitikaIzvor

Kevin Or, 55-godišnjak iz Merilenda svake nedjelje putuje na posao u staru poslovnu zgradu koja pripada kompaniji “Dženeral motors”, čiji je pad direktno povezan sa krahom Detroita.

U slabo namještenoj kancelariji na 14. spratu, Ora na stolu dočekuje hrpa papira među kojima drži i nekoliko fotografija. Na jednoj od njih je i sumorna slika ulica Njujorka sa početka 70-ih godina prošlog vijeka.

detroit1
Or novinara “Njujork tajmsa”, koji mu je došao u posjetu, podsjeća na vrijeme kada je Velika jabuka bila na rubu bankrota. Za razliku od Njujorka koji je spasavao čitav tim stručnjaka, Or je u misiji oživljavanja Detroita praktično sam.detroit2
Da bi ostvario svoje planove, Or mora da Detroit oslobodi tereta dugova, od kojih je najveći onaj koji grad ima prema dva penziona fonda zaposlenih iz svoje administracije, gdje zjapi rupa od 3,5 milijardi dolara. Or tvrdi da, iako penzioneri imaju ustavom zagarantovano pravo, grad ne može da im obezbijedi penzije u sadašnjem obimu.
- Ako ne učinimo ništa u narednih deset do 12 godina, neće biti penzija za one koji sada imaju 30, 40, 50 godina. Da li je to fer? - poručio je Or penzionerima.

On je već preuzeo skoro sva ovlašćenja.

Otpuštao je i angažovao ljude u Gradskoj skupštini, kao portparol pričao sa stanovnicima Detroita o njihovim problemima, postavio je novog šefa policije koji treba da se izbori sa visokom stopom kriminala.

Pored toga, Or želi da postavi na hiljade bandera sa svetiljkama duž glavnih ulica i na autobuskim stajalištima, a planira da uloži i u komunalnu službu koja će radovnije odnositi đubre sa ulica.
Or odbija da pruži obećanje da će umjetnička kolekcija iz gradskih muzeja ostati netaknuta. Međutim, čak i kada bi grad prodao sve umjetničko blago koje posjeduje, prema procjenama aukcijske kuće “Kristi” dobio bi između 452 i 866 miliona dolara, što je daleko od dovoljnog za pokrivanje svih dugova. “Kristi” kao alternativu sugeriše Detroitu da svoje kolekcije ponudi na dugoročno izdavanje muzejima u drugim bolje stojećim gradovima u SAD.

(blic.rs)

Portal Analitika