Društvo

Medenica: Od 2007. naovamo, sudstvo krenulo putem preobražaja

medenica
P
una primjena zakona, konstantna edukacija nosilaca pravosudnih funkcija, poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda vodilja je u rada crnogorskog sudstva, kazala je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

Medenica: Od 2007. naovamo, sudstvo krenulo putem preobražaja
Portal AnalitikaIzvor



Ona je danas, na javnoj raspravi o Nacrtu startegije reforme pravosuđa za period 2014 -2018 godina, kazala da je od usvajanja prve petogodišnje Strategije 2007. godine, crnogorsko sudstvo pošlo putem pozitivnog procesa preobražaja, i postalo efikasniji i ažurniji sistem, prenosi agencija Mina.

Prema riječima Medenice, kontinuirana primjena mjera iz te Strategije dovela su do smanjenja zaostalog broja predmeta koji je do tada opterećivao rad sudova, a samim tim, dodala je, uticao i na pristup pravdi i pravnu sigurnost građana.

„Pregovarački proces nameće potrebu postavljanja novih izazovnih ciljeva pred pravosudnim sistemom. Usvajanje nove Strategije koliko je korisno toliko je i nužno za ostvarivanje strateških ciljeva kojima težimo – jačanju nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti “, rekla je ona, navodeći da su to primarni ciljevi nafrednog reformskog ciklusa.

Ona je podsjetila da se nacrt Strategije u potpunosti naslanja na mjere iz akcionog plana za poglavlje 23.

„Nepristrasnost sudstva zahtjeva dalju reformu informacionog sistema na način da će se razvijati elektronska slučajna dodjela predmeta, u svim sudovima, bez uticaja ljudskog faktora kao i da će se obezbijediti statističko izvještavanje o dužini trajanja sudskih postupaka i rada “, ukazala je Medenica.

Prema njenim riječima, smanjenje zaostalih predmeta i dalje će ostati primaran cilj.

Medenica je navela da je neophodna izmjena etičkog kodeksa, normativnh mehanizama, povećanje svijesti ljudi o dostupnosti besplatne pravne pooći i unaprjeđenje infarstrukture sudova.

„Crnogorsko pravosuđe na pragu 2014. godine može se pohvaliti mnogo boljim rezultatima rada nego 2007. godine, i to nesumnjivo ukazuje na uspješnost proteklog petogodišnjeg reformskog procesa i našu odlučnost u realizaciji zadataka.
Međutim uspjesi sudstva, koji su bili opredjeljujući za otvaranje pregovaračkog procesa i dalji put integracijama nijesu dovoljni i konačni“, dodala je ona.

Medenica je rekla da će sudstvo nastojati da ozbiljno odgovori na strateške ciljeve, koji će se do 2018 postaviti.

„Puna primjena zakona, konstantna edukacija nosilaca pravosudne funkcije, poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda vodilja je našeg rada. Svjesni smo da je to jedini ispravn put ka uspostavi vladavine prava i pravne sigurnosti i da je to naš doprinos izgradnji crnogotrske demokartije“, poručila je ona.

Portal Analitika