Abiznis

SFS: Finansijski sistem stabilan, uz prisustvo potencijalnih rizika

cbcg
O
samnaesta sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojoj su prisustvovali svi članovi Savjeta - guverner Centralne banke Crne Gore, ministar finansija, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, održana je danas.

SFS: Finansijski sistem stabilan, uz prisustvo potencijalnih rizika
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je razmatrao Informaciju o stanju finansijske stabilnosti za III kvartal 2013. godine. Na osnovu analize stanja finansijske stabilnosti, urađene sa raspoloživim podacima iz 2013. godine, zaključeno je da u crnogorskoj privredi postoje signali oporavka od uticaja krize, koji umjereno utiču na smanjenje rizika i ranjivosti u finansijskom sistemu. Uprkos činjenici da postoji kontinuitet pozitivnog privrednog rasta, koji se ostvaruje u nešto snažnijem obimu u domaćem u odnosu na vanjsko okruženje, za ulazak u dinamičnije zone rasta crnogorskoj privredi, neophodan je završetak započetih i otpočinjanje najavljenih projekata, u narednom periodu. Realizacija ovih projekata usloviće snažniji rast i otvoriti potencijal za jači oporavak velikog broja privrednih subjekata. Pojedine ranjivosti, naročito fiskalne, iako smanjene u prethodnom periodu, i dalje su prisutne, dok je akumulacija likvidnosti realnog sektora još uvijek nedovoljna.

Na osnovu navedenog, Savjet je zaključio da finansijska stabilnost nije ugrožena, da su prisutni rizici koji se i dalje moraju kontinuirano i pažljivo pratiti, ali i da postoji blagi optimizam kada je privredni oporavak u pitanju.

Radi usklađivanja sa izmjenama i dopunama regulative iz oblasti osiguranja i bankarskog sektora, Savjet je donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o prikupljanju i razmjeni podataka i informacija od značaja za stabilnost finansijskog sistema.

Savjet je razmatrao i izvještaj međuresorske Radne grupe za unapređenje mjeničnog poslovanja i podržao opredjeljenje da se pristupi izmjenama ili dopunama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju kojima bi se omogućilo mjeničnim povjeriocima da blokiraju račun mjeničnog dužnika odmah nakon što utvrde da kod banke ne mogu u potpunosti ili djelimično ostvariti isplatu po mjenici. Po mišljenju Savjeta, na ovaj način bi se uveliko ubrzao postupak naplate dugova po mjenici, što bi značajno doprinijelo poboljšanju finansijske discipline u ovoj oblasti.

Savjet je zaključio da se, u narednom periodu, izradi metodologija za praćenje makroekonomskih neravnoteža, kao ključnog pitanja za stabilnost finansijskog i ukupnog ekonomskog sistema, navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

Portal Analitika