Region

Hrvatska: U penziju sa 67 godina

penzioner
M
inistar rada i penzijskog sistema Mirando Mrsić predstavio je izmjene koje će biti na snazi od početka 2014., stupanjem na snagu novog zakona o penzijskom osiguranju. Najvažnije izmjene novog zakona su produženje radnog vijeka sa 65 na 67 godina za muškarce i žene, te smanjenje povlašćenih penzija.

Hrvatska: U penziju sa 67 godina
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Mrsić naglasio je kako je između 2008. i 2013. globalna ekonomska kriza pogodila penzijski sistem u Hrvatskoj u kojoj je odnos zaposlenih i penzionera dostigao 1:1.21, što je uslovilo ekonomsku neodrživost i socijalnu neprimjerenost starog sistema.

"Mi smo zemlja koja stari, imamo sve manje radnog stanovništva, s druge strane naša životna dob se produžuje. To je razlog zbog kojeg zemlje Evropske unije, pa i Hrvatska, podržavaju produženje radnog vijeka", poručio je ministar Mrsić.

Zbog sve većeg starenja stanovništva u Hrvatskoj, ministar je najavio penalizaciju za sve one koji u mirovinu odlaze prijevremeno, tj. ako nemaju 40 godina radnog staža i dostignut radni vijek od 67 godina.

Ministar je najavio novi način dlaska u penziju za sve one koji imaju „radno intenzivan posao“, poput vojske, policije i vatrogasaca. Biće to alternativni način penzionisanja jer će se radnici iz ovih djelatnosti prekvalifikovati kako bi uspjeli da ostvare puni radni vijek kroz neko drugo zanimanje.

Mrsić je istaknuo kako Hrvatska ima najveći broj penzionisanih invalida u EU, te se uvodi privremena invalidska penzija za osiguranike koji nakon rehabilitacije ostanu nezaposleni. Takvi osiguranici ići će na redovni pregled svake tri godine kako bi im se obnovio, odnosno ukinuo, invalidski status, čime bi se radno sposobne penzionisane osobe ponovno zaposlile i tako rasteretio penzijski sistem. (Anadolija)

 

Portal Analitika