Društvo

Voće na slici, a u tetrapaku...

2312voce
D
onošenjem novog pravilnika o deklarisanju, svi proizvođači u Srbiji mogu da na ambalažu sokova stave slike voća, čak i kada je njegov udio izuzetno nizak. Do sada su na ovaj način mogli da se reklamiraju samo voćni sokovi i nektari, najkvalitetniji u ovoj kategoriji proizvoda, a potrošači pamte i period u kome su primamljive slike voćki "prilijepljivane" nedefinisanim oblicima zbog propisa. Sada nadležni kažu da je cilj novog pravilnika pružanje "prave informacije o sastavu, svojstvu i porijeklu proizvoda".

Voće na slici, a u tetrapaku...
Portal AnalitikaIzvor


Kako navodi RTS, oni koji do sada nisu, moraće da čitaju deklaracije kako bi u stvari znali šta kupuju. Slika voća na ambalaži više nije garant da sok sadrži visok procenat voćnog sadržaja.



"Ono što je bitno potrošačima naglasiti u ovom trenutku je to da moraju da se odreknu svoje stare navike i da misle da samo voćni sok, odnosno da ambalaža koja ima sliku voća i predstavlja voćni sok", kaže Goran Papović iz Nacionalne službe potrošača.



Proizvođači napominju da je novi pravilnik u skladu sa EU i da su takve deklaracije na ambalaži uobičajene, a propisano je i da moraju da budu čitke.



Sprovođenje pravilnika obezbediće slobodno kretanje robe proizvođačima iz Srbije, ali i onima koji žele da svoje proizvode plasiraju u ovoj zemlji.



Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da će doprinijeti i efikasnijem upravljanju rizikom od hrane po zdravlje ljudi, ako je hrana dobro označena, omogućiće da se u slučaju potrebe lakše, odnosno brže opozove, povuče iz prometa.



Od ovog pravilnika smatraju nadležni prvenstveno bi trebalo potrošači da imaju korist. Napominju da kada kupujete, važno je da uporedite slične proizvode, njihov sastav, procente voća, šećera i birate najkvalitetniji.

tekst i foto: b92

Portal Analitika