Abiznis

Evropska Al industrija na prekretnici zbog visoke cijene struje

hidro
Od 2007. godine kapaciteti proizvodnje evropskog primarnog aluminijuma smanjeni su za trećinu. Jedanaest topionica (elektroliza) su već zatvorene ili smanjile svoju proizvodnju. Nedavna studija je zaključila da je ova situacija, uglavnom, posljedica povećanja troškova koje nameće politika Evropske unije (EU). Udruženje proizvođača aluminijuma predlaže niz mjera, kao što je omogućavanje zaključivanje dugoročnih ugovora na tržištu električne energije i  izuzeće od dodatnih troškova (taksi) vezanih za klimatske i energetske politike.

Evropska Al industrija na prekretnici zbog visoke cijene struje
Portal AnalitikaIzvor

 

Ako Evropa želi da postigne svoje ciljeve održivosti, mora zadržati konkurentu aluminijumsku industriju - smanjenjem troškova koje nameću njene politike na evropskim topionicama, smatra najveći evropski proizvođač aluminijuma norveški Norsk Hidro.

Na konferenciji organizovanoj nedavno u Briselu od strane Evropske asocijacije aluminijuma, predstavnici najvećeg evropskog proizvođača aluminijuma Norsk Hidro pozvali su političare na neposrednu akciju s ciljem da se izbjegne gubitak čitavih lanaca kompanija, povezanih sa Al industrijom, izvijestiili su norveški mediji.
Podsjeća se da je od 2007. godine kapaciteti proizvodnje evropskog primarnog aluminijuma smanjeni za trećinu. Jedanaest topionica (elektroliza) su već zatvorene ili smanjile svoju proizvodnju. Nedavna studija je zaključila da je ova situacija, uglavnom, posljedica povećanja troškova koje nameće politika Evropske unije (EU). Krajem novembra, Evropska asocijacija aluminijuma (EAA) organizovala je konferenciju u Briselu da bi se u razgovoru sa političarima EU preokrenuli trend "deindustrijalizacije" Evrope i seljenja industrije u azijske zemlje.
Jedan od panelista, potpredsjednik Norsk Hidro, Oliver Bel, upozorio je posebno evropske političare na dramatično povećanje troškova električne energije.

- Struja je glavni faktor konkurentnosti za primarnu proizvodnju aluminijuma i njene cijene u Evropi su izuzetno visoke. Naša industrija je na prekretnici. Mi ne trebamo dalje analize. EU mora djelovati sada da se smanje dodatni troškovi (takse) koje EU nameće svojom klimatskom i energetskom politikom na cijene električne energije, rekao je Bel.
Zvaničnici EU priznali da je razlika u troškovima energije između Evrope i ostatka svijeta u porastu, a da su zbog prisutnih taksi značajno smanjeni profiti Al evropskih kompanija ili ih uopšte nema.

- Ovaj jaz konkurentnosti se mora odlučno riješiti, i to je razlog zašto smo danas donijeli Akcioni plan, koji smo proslijedili EK, istakao je Roland Ban, predsjednik asocijacije EAA.
Udruženje proizvođača aluminijuma predlaže niz mjera, kao što je omogućavanje zaključivanje dugoročnih ugovora na tržištu električne energije i prihvatanje izuzeća od dodatnih troškova (taksi) vezanih za klimatske i energetske politike. EAA i njene kompanije članice, uključujući i Norsk Hidro, će tražiti podršku za ove predloge kako na evropskom i nacionalnom nivou.
Prema riječima Bela, održavanje konkurentne proizvodnje primarnog aluminijuma u ​​Evropi je od suštinskog značaja za industriju i za društvo.

- Evropa ne može sebi dozvoliti da izgubi prizvodnju primarnog aluminijuma, ukoliko želi da ostane globalni lider u inovacijama, kazao je on.
On je takođe upozorio da konkurencija iz zemalja u razvoju „brzo raste“.
- Gubljenje primarne proizvodnju je prvi korak ka gubitku liderstva na polju poluproizvoda, da bi na kraju cijeli lanac vrijednosti nestao, istakao je Bel.

Prema prognozama za narednu godinu, Evropa bi trebalo da uveze više aluminijuma, jer potražnja za metalom i dalje raste. Uvoz u EU metala već prelazi 50 odsto.

Majkl Kuhndt, direktor Istraživačkog instituta na održivu potrošnju UN, kaže da uz podršku, aluminijum može da igra ključnu ulogu u više resursa efikasnih društava, kroz industriju automobila, energetski efikasne zgrade, bolju zaštu hrane i mnogim drugim aplikacijama. Svi panelisti su takođe pozdravili potencijal za reciklažu aluminijuma.

P.Z.

Portal Analitika