Politika

KNEŽEVIĆ: Skupština da opozove odluku i vrati vojnike

0311knezevicmilan
C
rnogorska Skupština bi trebala da opozove odluku i vrati vojnike koji, kako smatra funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević u izjavi za MINU, žrtvuju živote u zoni borbenih dejstava velikih sila, navodeći da nije jasna konkretna korist Crne Gore zbog finansiranja tih misija.

KNEŽEVIĆ: Skupština da opozove odluku i vrati vojnike
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je za finansiranje misija, u kojima učestvuju pripadnici njene Vojske od 2006. godine potrošila više od 13,2 miliona eura, pokazali podaci koje je Ministarstvo odbrane dostavilo portalu Centra za demokratsku tranziciju.

Najveći dio novca, 99 odsto, potrošen je od 2010. do 2013. godine, od kad pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u mirovnoj misiji NATO-ISAF u Avganistanu i Atalanta u Somaliji.

“U trenutku kad Velika Britanija najavljuje povlačenje svojih vojnika iz Avganistana do kraja naredne godine, kad je američki Senat izglasao ubrzano povlačenje svojih trupa, Crna Gora je u poslednje tri godine dominantno potrošila 13 miliona eura na vojnu misiju u Avganistanu”, rekao je Knežević agenciji MINA.

On smatra da se postavlja pitanje šta rade crnogorske trupe u Avganistanu, imajući u vidu činjenice da se država nalazi pred donošenjem još jednog, kako je rekao, krizno–socijalnog budžeta koji će pasti na teret crnogorskih građana.

“Odluka o slanju naših vojnika u Avganistan donesena je u trenutku kad su neke od vodećih evropskih država donijele odluku o povlačenju svojih trupa, dok su se tad u SAD– u i Velikoj Britaniji vodile ozbiljne rasprave o neophodnosti povlačenja iz te države koju s pravom nazivaju “ grobnicom imperija””, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, nemoguće je utvrditi kakvu konkretnu korist je Crna Gora ostvarila zbog toga što borbenu misiju finansira sa preko tri miliona eura na godišnjem nivou.

“Da li su ta sredstva mogla biti uložena u izgradnju vrtića, škola, bolnica, zgrada socijalne solidarnosti u Crnoj Gori, ili Vlada baš osjeća potrebu da utjeruje demokratiju Avganistancima to po svaku cijenu?”, pitao je Knežević.

On, kako je naveo, ne vidi nijedan razlog zbog čega Skupština ne bi opozvala odluku i vratila vojnike koji, dodao je, rizikuju živote u zoni borbenih dejstava, jer smo previše mala država da bi ijednog vojnika žrtvovali za geopolitičke interese velikih sila.

Portal Analitika