Društvo

ĐORĐEVIĆ: Marovićeve želje o crkvi neostvarive

mirkoslajd
P
otpredsjednik DPS-a Svetozar Marović ocijenio je da Crnoj Gori treba pravoslavna crkva kao duhovni stožer vjerujućeg većinskog stanovništva koja ne dijeli, nego sabira.

ĐORĐEVIĆ: Marovićeve želje o crkvi neostvarive
Portal AnalitikaIzvor

Vjerski analitičar Mirko Đorđević za radio Antena M kaže da su želje Marovića poznate, ali dodaje da su želje jedno, a stvarnost drugo:

- Njegova želja je da u Crnoj Gori treba da postoji jedna pravoslavna crkva. Ali realnost je drugačija. Ne postoji jedna nego dvije, to nije slučaj samo u Crnoj Gori, u Srbiji ih ima nekoliko, u Ukrajini ima desetak i tako dalje. Ta ideja je samo iz spiska lijepih želja, jer crkve su stvarnost, one postoje i među njima vlada trvenje. Tako da ću taj ideal Marovića okarakterisati kao - dobra želja, ali neostvariva, kazao je on.

To što 31 odsto Crnogoraca smatra da crkva treba da bude bliža državi, za Đorđevića je pogrešno mišljenje,objašnjava i zašto:

- To je ono što je sporno, e samo sa tačke gledišta ustavno-pravnog stanja. U svim zemljama crkva i država su odvojene. Ako se zagovara ideja da crkva i država budu bliske to je moguće samo u vidu saradnje u određenim oblastima, ali saradnje dva posebna entiteta koja ne treba nikako spajati. Razdvojenost je civilizacijska tekovina modernog doba.

Istraživanje je pokazalo da 31 odsto Crnogoraca smatra da crkva treba da bude bliže državi, dok 60 odsto Srba smatra da je to pogrešno. (Antena M)

 

 

Portal Analitika