Društvo

Čirgić: Njegoš je pjesnik i takvog ga treba tretirati

adnan
J
edan od događaja koji je obilježio proteklu sedmicu u Crnoj Gori svakako je pismo 72 crnogorska intelektualca koji su uputili pismo Skupštini Crne Gore u kojem su protestvovali protiv zloupotreba Njegoša i njegovog djela u dnevnopolitičke svrhe.

Čirgić: Njegoš je pjesnik i takvog ga treba tretirati
Portal AnalitikaIzvor

- Ne možemo kriviti Njegoša zbog ratnih zlikovaca i zločinaca koji su u rat išli citirajući njegove stihove, kaže u intervjuu za RSE direktor Instituta za crnogorski jezik i književnost, doktor Adnan Čirgić.

Prema njegovim riječima, ove jubilarne godine gotovo da nije bilo dana kad Njegoš nije bio prisutan u svim našim medijima.

- O njemu su govorili i zvani i nezvani, znani i neznani, o njemu se raspravljalo između dviju krajnosti - Njegoš anti-islamista i Njegoš promoter crnogorskog multikulturalizma. Njegoš naravno nije ni jedno ni drugo, niti anti-islamist, niti promoter crnogorskog multikulturalizma. Njegoš je pjesnik romantizma XIX vijeka, pjesnik Crne Gore koja teži potpunom oslobođenju i kao takvog ga treba tretirati. Ova me inicijativa više nego obradovala. Neupućeni bi na osnovu površinskog stanja i prisustva raznih ljudi koji su govorili o Njegošu ove godine mogli pomisliti da u Crnoj Gori radi nekoliko desetina Njegošologa, međutim činjenično stanje je daleko od toga. Crna Gora nažalost nema nijednog jedinog Njegošologa mlađe ili srednje generacije. Kad nema stručnjaka, onda govore nestručnjaci koji nestručno tretiraju Njegoša i tako ga nestručno predstavljaju našoj javnosti. Zbog toga je ta inicijativa bila više nego potrebna i mene je baš obradovala, zaključio je Čirgić. (RSE)

 

Portal Analitika