Društvo

LGBT Forum Progres: Promocija knjige "Džogdžakarta principi"

lgbt
N
evladina organizacija “LGBT Forum Progres” i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, u podršku Wilijams Instituta Pravnog fakulteta Univerziteta Kalifornije (UCLA), zajednički su objavili knjigu “Džogdžakarta principi” posvećenu primjeni zakona o međunarodnim ljudskim pravima vezanim za seksualnu orjentaciju i rodni identitet.

LGBT Forum Progres: Promocija knjige "Džogdžakarta principi"
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga je objavljena u sklopu biblioteke “Nacionalna LGBT politika” i sastavni je dio implementacije vladine Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.

Poseban segment ove Strategije nosi naslov “Međunarodna LGBT politika” kojim je dodatno potvrđena posvećenost implementaciji međunarodnih standarda i preporuka u vezi sa poštovanjem ljudskih prava LGBT osoba. Strateški ciljevi vladine LGBT strategije, u konkretnom segmentu, su promocija međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava i promocija Džogdžakarta principa.

Konkretna zajednička aktivnost je u funkciji uspostavljanja društva kulture ljudskih prava.

Publikovanje Džogdžakarta principa predstavlja promociju zaštite ljudskih prava i doprinos obrazovanju i pravilnom razumijevanju seksualne orjentacije i rodnog identiteta u kontekstu smanjivanja i ublažavanja problema društvene homofobije i transfobije.

Objavljivanje ove knjige predstavlja i iskaz poštovanja prema grupi istaknutih pravnika u oblasti ljudskih prava koja je pripremila, razvila i ustanovila Džogdžakarta Principe kao i doprinos efikasnijem objedinjavanju univerzalnosti, međuzavisnosti i nedjeljovosti svih ljudskih prava u politici i praksi.

Knjiga je dostupna i na linku:

http://lgbtprogres.me/publikacije-2/dzodzakarta-principi-f/

 

 

 

Portal Analitika