Abiznis

VIDAKOVIĆ: Plašim se da na našim trpezama ima GMO hrane

vidakovic
U
Crnoj Gori se ne proizvodi genetski modifikovana hrana GMO, ali se plašim da je na našim trpezama ima jer se proizvodi koje uvozimo ne testiraju, kazao je predsjednik odbora za primarnu poljoprivredi Unije poslodavaca i vlasnik kompanije Ekoplant Željko Vidaković.

VIDAKOVIĆ: Plašim se da na našim trpezama ima GMO hrane
Portal AnalitikaIzvor

"Ta takozvana Frankenšajnska poljoprivreda nam nije potrebna, uprkos tome prodaja takve hrane nije zakonom zabranjena“, kazao je za Vidaković za Blic Crna Gora.

On je istakao da velike količin mesa stižu na ovdašnje tržište iz Južne Amerike, koja je poslije Sjedinjenih Američkih Država SAD najveći proizvođač genetski modifikovane soje i kukuruza koja služi za ishranu stoke.

"Prema posljednjim istraživanjima u Argentini i Brazilu je 90 odsto soje GMO, a 60 odsto kukuruza. Zbog toga se plašim da indirektno, kroz uvezeno zamrznuto meso, jedemo GMO proizvode kazao je Vidaković, dodajući da korišćenje takve hrane može da dovede do povećanja kancerogenih oboljenja, da izazove probleme kod trudnoće ili kod imuniteta“, istakao je on.

Vidakovoć je rekao i da se u nekim zemljama prodavao genetski modifikovani grašak koji je izazivao alergije kod ljudi.

„Dešavalo se da su hranili životinje sa GMO kukuruzom, a onda su te životinje gubile imunitet. Ipak, dugoročna istraživanja na ljudim nijesu sprovedena, jer je to nemoguće. Ovaj genetski inžinjering može izazvati opasne posljedice, ako ne na nas, onda na naše potomstvo“, naveo je Vidaković. (Blic CG, CdM)

 

Portal Analitika