Muzika

Azerbejdžan pobjednik Turkovizije

2112turkovizija
N
a finalnom takmičenju Turkovizije u kojem su nastupali predstavnici 12 zemalja, pobijedio je Azerbejdžan sa pjesmom “Yasa” (Živi) i osvojenih 210 poena žirija.

Azerbejdžan pobjednik Turkovizije
Portal AnalitikaIzvor

Drugo mjesto je osvojila Bjelorusija sa 205 poena, treće Ukrajina sa 200 poena.

Od zemalja iz regije, predstavnici BiH Emir & Frozen Camels i Mirza Šoljanin sa pjesmom "Ters Bosanka" podijelili su sedmo mjesto sa domaćinom Turskom, sa osvojenih 187 poena.

Predstavnik Kosova Ergin Karahasan sa pjesmom "Šu Prizren" (Taj Prizren) u finalu je osvojio posljednje, odnosno 12. mjesto sa osvojenih 151 poena.

Makedoniju, koja se nije uspjela plasirati u finale, predstavljao je Ikaj Jusuf sa pjesmom "Dušlerde yašamak" (Živjeti u snovima).

Inače, u finalu Turkovizije publici u Turskoj su se predstavili predstavnici Altaja, Azerbejdžana, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Kazahstana, Kirgistana, Sjevernog Kipra, Kosova, Uzbekistana, Tataristana, Turske i Ukrajine.

Turska nacionalna televizija (TRT) organizuje takmičenje slično Evroviziji na kojem učestvuju 24 države. Turski javni servis prošle godine je odlučio da bojkotuje Euroviziju zbog toga što Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španija imaju direktan plasman u finale, te su odlučili organizovati Turkoviziju, javlja Agencija Anadolija (AA).

Izvor: nezavisne.com

Portal Analitika