Politika

DPS će u ovom mandatu ponuditi širenje koalicije

2112milodjukanovic
D
emokratska partija socijalista (DPS) će u ovom mandatu ponuditi širenje Vladine koalicije jer je, kako smatra njen predsjednik, Milo Đukanović, to u interesu Crne Gore, prenosi MINA.

DPS će u ovom mandatu  ponuditi širenje koalicije
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je, nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a, kazao da je ta partija generalno spremna da proširi Vladinu koaliciju.

„Ta odluka dominantno zavisi od nas, jer smo vladajuća članica koalicije, ali ona podrazumijeva i razgovor sa aktuelnim partnerima i istovremeno sa svim novim mogućim partnerima u proširenoj koaliciji“, poručio je Đukanović.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović kazao je ranije da bi ta partija, ukoliko je Đukanović lično pozove u vladu, “diskutovala o načinu na koji će razgovarati” sa DPS ili njegovim predsjednikom.

Đukanović je rekao da mu je drago što je Damjanović „odreagovao na civilizovan način“ prema toj ideji.

„Vjerujem da će nas dalji razvoj te ideje voditi nastavku komunikacije o njenoj eventualnoj implemntaciji, sa svima. Nijesmo za sada u fazi da zovemo bilo koga na razgovor ali smatrali smo da za početak treba obnoviti tu ideju, da oslušnemo kakav je odnos drugih političkih partija a da nakon toga prepoznamo koji je prostor za razgovor“, obrazložio je Đukanović.

On smatra da je širenje Vladine koalicije u interesu Crne Gore.

„Koalicioni aranžman podrazumijeva da se složimo oko najvažnijih pitanja. Jasno je da nijesmo saglasni u svemu ni sa aktuelnim partnerima. Kada bismo se u svemu slagali to bi bio jednopartijski sistem ali važno je da prepoznajemo polje zajedničkih ciljeva“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, DPS će tome biti posvećena i istrajna da, ne gubeći vrijeme, tokom ovog mandata nudi širenje fronta vladine koalicije.

Đukanović je, upitan kada će biti imenovan ambasador Crne Gore u Srbiji i da li je tačno da će to biti ministar kulture, Branislav Mićunović, odbio da odgovori o konkretnom predlogu za ambasadora.

„Praksa, kada je imenovanje ambasadora, je da se ne govori o konkretnim rješenjima dok se ne provjeri spremnost države prijema. Vlada je već imala to pitanje na dnevnom redu i dala je predlog. Nemate od mene odgovor ko je predloženi kandidat“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ušlo se u proceduru dobijanja agremana za predloženog amabasadora, prenosi MINA.

„Nakon što nam država Srbija odgovori na ponudu, ide zvanično imenovanje, ukaz predsjednika države i postavljanje ambasadora. Vjerujem da smo ušli u proceduru sa kandidatom koji je neupitan na bilo koji način i na odličnom smo putu da u kratkom periodu dobijemo ambasadora u Beogradu“, kazao je Đukanović.

Prema rezultatima ankete koju je sproveo DPS, građani su na pitanje koju osobu smatraju najboljim predstavnikom vrijednosti u državi odgovorili da su to Njegoš, Milo Đukanović, Josip Broz Tito, Kralj Nikola, Sveti Petar Cetinjski, Marko Miljanov i Knjaz Danilo.

Upitan da prokomentariše te rezultate, Đukanović je rekao da nikada nije bio opterećen rezultatima istraživanja javnog mnjenja.

„Pročitam ih, uzmem ih kao jedan mogući indikator i realizujem ono za šta mislim da je potrebno uraditi u implementaciji uspješne politike. Da sam se vodio za istraživanjima javnog mnjenja vjerovatno bih imao težak kompleks“, kazao je predsjednik Vlade.

Kako je rekao, rezultat ga neće zavesti da živi u predstavi svoje istorijske veličine.

Novinare je zanimalo i da li je i nakon poslednjih poruka iz EU ostao pri stavu da je afera Snimak završena priča.

„Politička faza pitanja Afere je završena. Šta se još očekuje od DPS-a osim da učestvuje u parlemntarnoj istrazi? Imate li još neki predlog? Naravno da ne prihvatamo ideju da se samokažnjavamo, posipamo pepelom da bi neko zaključio da smo dobri“, odgovorio je Đukanović.

On je ukazao da drugi aspekti te istrage, prije svega pravosudni, teku.

„Ali vidim da dio medija i političkih konkurenata pokušava da konfrontira stavovima, što se mene tiče, prenaglašenog međunarodnog autoriteta“, kazao je premijer.

Đukanović je rekao da su na sjednici partije konstantovana brojna polja na kojima će ta stranka unaprijediti politiku u narednom periodu.

Izvor: MINA; foto: predsjednik.gov.me

Portal Analitika