Svijet

Šta se dogodilo sa milijardama Hodorkovskog?

2112hordoskovski
M
ihail Hodorkovski
je nekada bio najbogatiji čovjek Rusije sa oko osam milijardi dolara kapitala, a posle njegovog jučerašnjeg oslobađanja iz zatvora nejasno je koliko je od svega toga i ostalo, piše danas njemački politički magazin "Špigel", podsjećajući da je ovaj, do juče najpoznatiji politički zatvorenik Rusije, jednom rekao da je ravnodušan prema jahtama, palatama i brilijantima.

Šta se dogodilo sa milijardama Hodorkovskog?
Portal AnalitikaIzvor

"Hodorkovski je slobodan. Od njegove nekadašnje imovine u multi-milijardama moglo bi biti da je još samo malo ostalo", navodi magazin, koji piše da je prije deset godina imovina Hodorkvoskog procijenjena na osam milijardi dolara i da je tempo njegog uspona oduzimao dah - od 2001. godine, kada je na listi najbogatijih ljudi svijeta bio na 194. mjestu, do 2003. godine, kada se popeo na 26. mjesto.

"Prema američkom magazinu 'Forbs', u 2003. godini je Hodorkovski pripadao klubu i najuticajnijih milijardera svijeta, jer je, navodno, uspio da protiv volje Opeka, održi niske cijene nafte", prenosi "Špigel", navodeći da je Hodorkovski upravo uhapšen u zenitu svoje moći.

Podsjećajući na "blic uspon" Hodorkovskog, list navodi da su to bila vremena kada su ruske privredne vođe svoj imetak "kasirale s druge strane legaliteta".

Hodorkovski se u vremenu koje je došlo, pobrinuo svojom agresivnom poslovnom politikom za gigantsko povećanje vrijednosti i, kako se kaže, stvorio "Jukos", kao četvrti po veličini u svijetu koncern za proizvodnju nafte i gasa.

"U prošlosti se spekulisalo o tome da li je Hodorkovski prije svog hapšenja uspio da, uz pomoć britanskih advokata, zaštiti djelove svoga kapitala od pristupa ruskih pravosudnih organa. Koliko je imovina Hodorskovskog danas velika, nije jasno.

Veliki dio nekadašnje imperije 'Jukos' je na licitaciji prodat državnom energetskom koncernu 'Rosnjeft...", prenosi magazin.

Izvor: blic.rs; foto: telegrf.rs

Portal Analitika