Ostalo

Fudbalska euforija utiče na bejbi bum

mesi
U
maju 2009. fudbalska euforija zahvatila je cijelu Španiju jer je FK Barselona osvojila titulu Lige šampiona. Nedugo po ovom događaju, počeo je bejbi bum. Tačnije, broj novorođenih beba u februaru 2010. porastao je za 16 odsto.

 Fudbalska euforija utiče na bejbi bum
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, u martu 2010. zabilježen je porast od 11 odsto, a naučnici smatraju da je uzrok tako velikog broja novorođenčadi upravo slavljenička euforija.

Djeca rođena u ovom periodu nazvana su “Iniesta generacijom” po Andresu Iniesti koji je postigao pobjednički gol.

Istraživanja su počela analiziranjem podataka o rađanju između 2007. i 2012. u dva porodilišta u Manresi u pokrajini Bažes.

Takođe, u Bažesu je rodno mjesto Gvardiole, koji je bio menadžer kluba Barselona u vrijeme njegove pobjede na Ligi šampiona.

Ipak, pobjede na drugim šampionatima nijesu uticale na takav bejbi bum.

Štoviše, primijećen je pad broja novorođenčadi pred kraj 2010. uprkos tome što je Barselona osvojila Superkup Španije u avgustu 2009, a reprezentacija države osvojila Svjetski kup u decembru 2009.

Taj pad možda je izazvan ekonomskom krizom u zemlji, smatraju naučnici.

“Ljudske emocije na širem planu mogu uticati na demografske promjene u populaciji, dok nacionalni i regionalni događaji smanjuju racionalnost, a uvećavaju emocionalnost”, kažu istraživači u izvještaju. (Portal RTCG)

Portal Analitika