Društvo

U CG i narednih dana toplo i sunčano vrijeme: Iduće sedmice pogoršanje vremena

21pg
U
Crnoj Gori stabilno i relativno toplo vrijeme zadržaće se do 25. decembra, kada se očekuje pogoršanje vremenskih prilika sa učestalom kišom i povremeno jakim južnim vjetrom – kazao je za Pobjedu načelnik Centra za analizu i prognozu vremena u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore Branko Micev.

U CG i narednih dana toplo i sunčano vrijeme: Iduće sedmice pogoršanje vremena
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, narednih dana maksimalna dnevna temeperatura na primorju dostići će i 18 podiok. Razlog, relativno visokim temperaturama za ovo doba godine, kako je pojasnio Micev, je to što se Crna Gora već 20 dana nalazi pod uticajem veoma visokog vazdušnog pritiska koje uslovljava stabilne vremenske prilike.

- Visok vazdušni pritisak uslovio je da maksimalne dnevne temperature budu za dva stepena iznad klimatske normale, a jutranje i noćne za dva stepena ispod normale. Imali smo temperaturnu amplitudu za četiri stepena od uobičajene situacije. Sve to uslovilo je i takozvane temperaturne inverzije. Naime, u noćnim i jutarnjim satima usljed taloženja hladnog vazduha po kotlinama i dolinama u kontinentalnim oblastima Crne Gore i urbanim sredinama dolazilo je do povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu – kazao je Micev.

On objašnjava da je to direktna posljedica dejstva meteoroloških uticaja, i stabilne atmosfere.

- Takvi uslovi ograničavaju raspoloživu zapreminu u kojoj će se izvršiti ta rasprostranjenost zagađujućih materija – pojasnio je Micev.

On dodaje da je u ovom mjesecu bilo slučajeva da na Žabljaku temperatura bude viša za 10 stepeni nego u Pljevljima ili da u Nikšiću i na Cetinju bude toplije nego u Podgorici.

Iako su temperature za dva stepena iznad uobičajenih za ovo doba godine, Micev kaže da nijesu probijeni dosadašnji rekodi za ove dane više od pola vijeka.

Vremenske prilike i nagle promjene vremena utiču na zdravlje i raspoloženje, a naročito smetaju starijim osobama, hroničnim bolesnicima, kao i osobama sa oštećenim imunitetom.

Specijalista porodične i medicine rada u Domu zdravlja Podgorica Snežana Mićanović za Pobjedu kaže da se broj pacijenata u toj ustanovi nije začajnije promijenio u posljednje vrijeme.

- Što se tiče stukture uglavnom su to hronični bolesnici, mada naravno dolaze nam i pacijenti sa akutnim respiratornim oboljenjima, digestivnim i urinarnim infekcijama – kazala je ona.

Prema njenim riječima, osjetljivost na vrijeme ili meteoropatija, podrazumijeva dа оsjetljive osobe na vremenske prilike reaguju sa promjenljivim intenzitetom, kao što su pritisak, temperatura i vlažnost vazduha.

Kako je dodala, osobe koje su već imala srčene tegobe osjetljivije su na vremenske promjene pa se smatra da je ta stopa osjetljivosti tri puta veća, nego kod osoba koje nikada nijesu imale srčane tegobe.

- Tokom zimskih mjeseci zbog upotrebe čvrstih goriva (drva i ugalj) bilježi se rast zagađujućih materija u vazduhu, posebno koncentracije praškastih čestica PM10 i PM2,5. U kombinaciji sa meteoroškim pojavama (inverzije, povišen atmosferski pritisak, odsustvo padavina i sl.) problem se dodatno usložnjava, jer može dovesti do „koncentrisanja“ zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere. Ovo je problem sa kojim se suočavaju gotovo sve evropske zemlje, naročito tokom zimskih mjeseci – objašnjavaju u Agenciji za zaštitu životne sredine.

 

U Crnoj Gori su od oktobra registrovana prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica na svim mjernim mjestima – saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine. Prema mjerenjima iz novembra, u Podgorici je bilo šest dana sa prekoračenjem granične vrijednosti, u Baru dva, a Nikšiću devet. Najveći problem sa kvalitetom vazduha je i dalje u pljevaljskoj kotlini, gdje je su 21 dan srednje dnevne koncentracije bile iznad granične vrijednosti, a 14 dana iznad propisane granice tolerancije.

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas će u 18 sati i 11 minuta početi zima, dok će u istom trenutku na južnoj polulopti početi ljeto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža. U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost. Vjetar će biti slab do umjeren, promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura vazduha biće od 4 do 16 stepeni.

(Pobjeda.me)

Portal Analitika