Društvo

Centar za policijsku saradnju biće u Trebinju

21kr
M
inistri unutrašnjih poslova Crne Gore, Srbije i BiH, Raško Konjević, Ivica Dačić i Fahrudin Radončić potpisali su juče Protokol o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog Centra za policijsku saradnju, čije će sjedište biti u Trebinju.

Centar za policijsku saradnju biće u Trebinju
Portal AnalitikaIzvor

Konjević je kazao da se potpisanim Protokolom uređuje razmjena podataka, analiza rizika, kordinacije zajedničkih aktivnosti duž državne granice i vođenje evidencije i različitih statistika koje su u nadležnosti centra.

Dačić je iskazao zadovoljstvo što se nastavljaju dobri odnosi tri ministarstva.

- Za odnose na teritoriji Zapadnog Balkana važno je kakavi su odnosi između Crne Gore, Srbije i BiH, uključujući i Hrvatsku. Ponekad i ne čekajući države odnose, ministarstva unutrašnjih poslova sarađuju, jer imamo dosta zajedničkih interesa, od borbe protiv kriminala do trgovine ljudima, oružjem, terorizam, ptanje azilanata – kazao je Dačić.

Fahrudin Radončić kazao je da će budući centar za policijsku saradnju značajno pomoći u sprečavanju prekograničnog kriminala i nelegalnih migracija. Potpisan je i Protokol između MUP-a Crne Gore i Ministarstva sigurnosti BiH o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja.

- Crnoj Gori ne prijeti opasnost od uvođenja viza, jer se sa problemom lažnih azilanata suočava u mnogo manjem obimu od ostalih država regiona. Zato ne možemo biti pod djelovanjem mehanizma za suspendovanje vizne liberalizacije, a siguran sam da neće biti bojazni ni za druge zemlje Zapadnog Balkana – kazao je Raško Konjević.

Ministri su podsjetili da  9. januara EU uvodi mehanizam za suspendovanje principa vizne liberalizacije ukoliko dođe do drastičnog povećanja azilanata iz neke zemlje.

Ivica Dačić kazao je da u Srbiji veliki broj onih koji traže azil iz ekonomskih razloga, uglavnom Albanaca i Roma i najčešće traže azil za Njemačku.

- Samo u novembru imamo 1.700 azilanata iz Srbije. To su brojke koje mogu da natjeraju određene političke činioce u tim zemljama  da traže suspenziju vizne liberalizacije – kazao je Dačić.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je, takođe, da je jedan od najvećih izazova i za BiH smanjenje broja lažnih azilanata.

- Nema zaštićenih kriminalnih grupa, već će policije Crne Gore i Srbije, kroz pojačanu operativnu saradnju,  učiniti sve da riješe nerasvjetljene slučajeve – rečeno je na pres konferenciji tri resorna ministra.

Ivica Dačić kazao je da je važno da ministarstva imaju dobru saradnju i „da se time razbijaju predrasude da svako štiti neke svoje krugove“.

- Nema zaštićenih, nema tuđih i naših kriminalnih grupa, sve su one sastavlje od građana svih država i nacionalnih pripadnosti i nanose štetu svima. Važno je da imamo operativnu saradnju kad su mjere praćenja u pitanju. Imamo zajedničke probleme, ali i zajedničke interese i nema prepreka saradnji – kazao je Dačić.

Na pitanje da li je saradnja dovela do rasvjetljavanja ubistva košarkaša Ljuba Jovanovića i da li će uskoro još neko ubistvo biti riješeno, Raško Konjević je odgovorio da ne može govoriti o detaljima saradnje, ali  da će ona sigurno doprinijeti da rezultati budu značajno bolji.

(Pobjeda)

 

Portal Analitika