Društvo

Za prekograničnu saradnju sa Kosovom 3,2 miliona EUR

EU_IPA_1
Z
a program prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova, iz Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) Evropske unije biće izdvojeno 3,2 miliona evra, saopšteno je na informativnoj sesiji u Podgorici, organizovanoj povodom objavljivanja prvog poziva za dostavljanje predloga projekata.

Za prekograničnu saradnju sa Kosovom 3,2 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), učesnicima sesije predstavljena su uputstva za aplikante i aplikacioni paket u okviru prvog poziva, kao i instrukcije za popunjavanje aplikacionog formulara i pratećih dokumenata.

Iz Ministarstva su pojasnili da se Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo sprovodi se u okviru Druge komponente IPA, i usmjeren je ka unaprjeđenju prekogranične saradnje između dvije zemlje učesnice.

Administrativnu podršku u Programu pruža Zajednički tehnički sekretarijat u Peći, u okviru kojeg funkcioniše i kancelarija u Beranama.

„U okviru ovog Poziva za dostavljanje predloga projekata, indikativni iznos od 3,24 miliona EUR (1,62 miliona za Crnu Goru i isto toliko za Kosovo), dostupan je za projektne predloge koji podrazumijevaju prekograničnu saradnju među lokalnim stanovništvom programske oblasti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je opšti cilj programa poboljšanje socio-ekonomske situacije u prihvatljivim područjima, jačanjem saradnje i zajedničkih inicijativa između Crne Gore i Kosova u oblastima zaštite životne sredine i klimatskih promjena, održive poljoprivrede, šumarstva i turizma, od obostranog interesa za građane dvije države.

Glavni programski prioritet je, kako se navodi, ekonomski i socijalni razvoj i promocija nacionalnih resursa u okviru kojeg postoje tri mjere - zaštita životne sredine, održivi ekonomski razvoj i socijalna kohezija i projekti ljudi-ljudima.

(MINA)

Portal Analitika