Društvo

MO: Podaci o učešću vojnika u misijama uvijek dostupni javnosti

21voj
M
inistarstvo odbrane negiralo je večeras da Vlada i taj resor kriju podatke o učešću crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama, i poručilo da su ti podaci uvijek dostupni crnogorskoj javnosti.

MO: Podaci o učešću vojnika u misijama uvijek dostupni javnosti
Portal AnalitikaIzvor

Nova srpska demokratija pozvala je danas Ministarstvo da saopšti koliko je novca crnogorskih građana potrošeno za misije, navodeći da je iznos veći od 13,2 miliona EUR, koliko su podaci tog resora.

U reagovanju Ministarstva navodi se da je apsolutno netačno da Vlada i taj resor kriju podatke o učešću crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama, kao što je netačno i da su ti podaci „odjednom“ postali transparentni.

“Da Vlada i Ministarstvo transparentno saopštavaju tačne podatke, građani se mogu uvjeriti na više načina, posebno uvažavajući činjenicu da je riječ o podacima koji su iskazani kroz više redovnih izvještaja kojima je Ministarstvo upoznavalo Odbor za bezbjednost i odbranu i ostale poslanike Skupštine”, kaže se u reagovanju.

Kako je pojašnjeno, riječ je o izvještajima o radu Ministarstva, o stanju u Vojsci Crne Gore (VCG), o učešću pripadnika VCG u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, kao I o Predlogu zakona o Budžetu i o završnom računu Budžeta Crne Gore, u dijelu koji se odnosi na Ministarstvo odbrane kao potrošačku jedinicu.

U pitanju su, kako se navodi, izvještaji koje Ministarstvo odbrane izrađuje i dostavlja na godišnjem nivou.

“U svakom od navedenih izvještaja, kao zasebna cjelina, obrađuje se učešće crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i iskazuje sa tačnim i transparentnim finansijskim pokazateljima”, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, u svim izvještajima pojedinačno, ili u njihovom zbirnom iskazu, može se jasno utvrditi da izdvajanja za personalne nadoknade (dnevnice za angažovani vojni personal Crne Gore u misijama), poreze i doprinose (koji se vraćaju u Budžet Crne Gore) predstavljaju više od 80 odsto od ukupnih.

“Ovi podaci nijesu tajna, i uvijek su dostupni crnogorskoj javnosti”, naglasili su iz Ministarstva.

(MINA)

Portal Analitika