Društvo

“Rosa” donira opremu Centru za neonatologiju

2012rosapodrzimozivotok
R
osa voda doniraće do kraja godine opremu za Centar za neonatologiju pri Institutu za bolesti djece u Podgorici, s ciljem poboljšanja uslova u kojim borave novorođenčad, saopšteno je Portalu Analitika iz kompanije.

“Rosa” donira opremu Centru za neonatologiju
Portal AnalitikaIzvor

-U veliku kampanju “Podržimo život” biće uključeni i građani, koji kupovinom Rosa vode mogu dati doprinos boljim i sigurnijim uslovima boravka beba iz cijele Crne Gore u Centru za neonatologiju. Kampanja će trajati od decembra ove do kraja marta 2014. godine. Od svake prodate flaše Rosa vode dio novca biće izdvajan za kupovinu aparata za azot monoksid, kojim se liječe problemi novorođenčadi. Ovo je treća godina u kojoj Rosa, kao dio Coca-Cola sistema, pomaže razvoj crnogorske neonatologije- navedeno je u saopštenju.

Tanja Petrović iz Rosa vode naglasila je da su svjesni činjenice da je o najmlađim članovima društva istovremeno najljepše i najteže brinuti.

-Ovaj projekat smo i osmlislili kako bismo pomogli bebama da rastu zdrave. Stalnim ulaganjem u neonatologiju nastojimo da svako novorođenče u prvim danima dolaska na svijet dobija najbolju njegu”, kazala je ona.

Projekat od početka ima institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja, a odlična saradnja ove godine formalizovana je i kroz Memorandum o saradnji.

-“Prepoznali smo Rosu kao veliku podršku našem zdravstvenom sistemu, kroz koju je ova kompanija u prethodne dvije godine, sistematski ispitujući potrebe našeg društva, u neonatologiju Crne Gore uložila preko 40.000 eura”, naveli su iz ministarstva.

Direktorica Instituta za bolesti djece Danojla Dakić saopštila je da se u Centru  za neonatologiju godišnje hospitalizuje oko deset odsto novorođenčadi.

“Liječenje ove najosjetljive populacije zahtijeva savremenu i modernu opremu i dobro edukovan kadar. Jedan od milenijumskih ciljeva razvoja Crne Gore predstavlja smanjenje perinatalne i neonatalne smrtnosti, a podizanje nivoa liječenja novorođenčadi u Centru za neonatologiju  ima značajnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja”, podvukla je Dakić.

U Centru za neonatologiju pri Institutu za bolesti djece u Podgorici liječe se prijevremeno rođena djeca, novorođenčad  sa hirurškim problemima i teško bolesna terminska djeca. Centar predstavlja tercijarni nivo zaštite i spada u odjeljenja intenzivne i specifične intenzivne terapije i njege.

Projekat „Podržimo život“ pokrenut je 2011. godine, a u prethodne dvije godine Rosa je donirala inkubatore za Opštu bolnicu Nikšić, Bolnicu „Danilo I“ Cetinje i Dom zdravlja Kolašin, kao i potrebnu neonatološku opremu za Opštu bolnicu Berane. Na ovaj način kampanjom su obuhvaćena novorođenčad iz različitih gradova i regija Crne Gore.

Portal Analitika