Svijet

Kuba: Dozvoljena prodaja novih i polovnih automobila nakon 50 godina

2012havanaok
K
uba je dozvolila građanima da kupuju nova i polovna vozila proizvedena u inostranstvu, javlja BBC.

Kuba: Dozvoljena prodaja novih i polovnih automobila nakon 50 godina
Portal AnalitikaIzvor

Do 2011. godine, Kubanci su mogli samo prodavati automobile proizvedene prije revolucije 1959. godine. Privatno vlasništvo je od tada strogo zabranjeno u ovoj komunističkoj zemlji, a promjene koje se trenutno sprovode imaju za cilj pokretanje posrnule kubanske ekonomije.

Nakon reformi usvojenih prije dvije godine, Kubancima je omogućeno da kupuju i prodaju polavna vozila jedni od drugih, ali moraju zatražiti dozvolu države za kupovinu novih vozila od državnih prodavaca. Prioritet u dodjeli dozvola tada je pružen ljudima koji su "na pozicijama koje su od koristi državi", poput ljekara i diplomata.

Međutim, kako javljaju državni mediji na Kubi, Vijeće ministara te zemlje je u srijedu usvojilo nove propise koji eleminišu postojeće mehanizme dodjeljivanja dozvola za kupovinu novih automobila od države.

Tom odlukom je praktično liberalizovana kupovina novih i polovnih motocikala, automobila, kombija, malih kamiona i mini-buseva, kako za Kubance tako i za stanovnike iz inostranstva, kompanije i diplomate.

(foto: Bloomberg)

Portal Analitika