Politika

Lukšić: Pravni okvir po mjeri evropskog gradimo zbog nas i našeg sistema

1712luksic1
P
otpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić kazao je da Crna Gora predano izgrađuje svoj pravni okvir po mjeri evropskog standarda, ali da moramo biti svjesni da sav napor koji ulažemo u promjene činimo prevashodno zbog sebe i svog sistema, u namjeri da ga ojačamo i učinimo stabilnim iznutra.

Lukšić: Pravni okvir po mjeri evropskog gradimo zbog nas i našeg sistema
Portal AnalitikaIzvor

- Svjesni smo da punopravnom članstvu treba da stremimo kao jedinstven sistem i uređeno društvo, što se postiže udruživanjem snaga s organizacijama civilnog društva i građanima, u cilju kvalitetnog ispunjavanja zadataka i izazova koji nas očekuju na evropskom putu, istakao je Lukšić na okruglom stolu pod nazivom - „Saradnja Vlade sa civilnim sektorom Crne Gore u procesu evropske integracije – zajedno do novih vrijednosti“.

Da bismo postigli kvalitet u ispunjavanju zadatih obaveza, prema riječima Lukšića, državna administracija aktivno radi na pripremi strategijskog dokumenta za period od pet godina, koji treba da omogući sveobuhvatan pristup potrebnim ekonomskim, institucionalnim i političkim reformama.

- Program pristupanja Crne Gore bi u periodu od 2014. do 2018. trebalo da omogući jasnije, brže i operativnije praćenje, koordinaciju i sagledavanje stanja aktivnosti svih učesnika u pregovaračkom procesu, s obje strane pregovaračkog stola. Ovaj dokument sadrži prikaz trenutnog stanja svih strategija, programa i akcionih planova, zakonskih i podzakonskih akata koja su trenutno na snazi, a tiču se pravne tekovine EU, ali i pregled svih budućih aktivnosti, planova, obaveza, s jasno definisanim rokovima i odgovornim institucijama do 2018. Očekujemo da će Program pristupanja olakšati praćenje stepena ispunjenosti strategijskih ciljeva, ali i dati realan uvid u kojoj mjeri je Crna Gora napredovala u prethodnom periodu, odnosno, koliko je napora potrebno uložiti kako bismo postigli mjerljiv rezultat na putu do punopravnog članstva, izjavio je Lukšić.

On je dodao da je saradnja s predstavnicima civilnog sektora dobra, te da u prilog tome govori podatak da su, u proteklih godinu i po dana, izgradili pregovaračku strukturu čiju jednu trećinu čine upravo predstavnici civilnog društva, od kojih, čak 48, dolazi iz nevladinih organizacija.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija nedavno je formiralo radnu grupu koja će raditi na izradi komunikacione strategije za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pripremama Crne Gore za članstvo za period od 2014. do 2018. godine. Radna grupa, koju pored predstavnika državnih organa, čine dva eksperta iz oblasti komunikacija i tri predstavnika nevladinog sektora, treba da utvrdi ključne smjernice za što šire i kvalitetnije informisanje javnosti o aktivnostima koje se realizuju u sveukupnom procesu pristupanja Evropskoj uniji.

- Dozvolite da izrazim duboko uvjerenje da je ova odluka Evropske unije došla kao nagrada za zajednički rad i zalaganje svih učesnika kako pregovaračkog, tako i ukupnog procesa pristupanja. Takođe, želim da istaknem važnost postojanja širokog društvenog konsenzusa za članstvom u EU i ohrabrim sve strukture društva da nastave da crpe snagu i motivaciju za naredne izazove koji nas očekuju na evropskom putu, zaključio je Lukšić.

Portal Analitika