Svijet

"Bliski susret" brodova SAD i Kine

1412brod
A
merički ratni brod koji nosi krstareće projektile prošle nejdelje u Južnokineskom moru bio je primoran na manevar kako bi izbjegao sudar s kineskim ratnim brodom, objavila je američka Pacifička flota.

"Bliski susret" brodova SAD i Kine
Portal AnalitikaIzvor

Incident se dogodio kada je američki brod "USS Cowpens" plovio u blizini jedinog kineskog nosača aviona "Liaoninga" u vreme povećanih napetosti, nakon što je Kina proglasila zonu vazduhoplovne odbrane sjevernije u Istočnokineskom moru, izjavio je jedan američki vojni zvaničnik.

U incidentu, koji se dogodio 5. decembra, jedan kineski ratni brod približio se američkom brodu, koji je bio primoran na manevar kako bi izbjegao sudar, piše u saopštenju Pacifičke flote.

"Na kraju je došlo do djelotvorne komunikacije između američke i kineske posade i dva plovila su izvela manevar kako bi omogućila siguran prolaz", rekao je zvaničnik.

Bliski susret dva broda bio je najveći američko-kineski pomorski incident u Južnokineskom moru nakon 2009. godine, izjavio je bezbjednosni stručnjak Karl Tauer sa Australijske odbrambene akademije.

Povećane napetosti zbog kineskih vojnih potencijala povećale su i zabrinutost da bi manji indicent u spornom području Južnokineskog i Istočnokineskog mora mogao dovesti do eskalacije.

Japan i Kina polažu prava na ostrva u Istočnokineskom moru i poslale su avione i pomorske patrole u to područje.

Kina i više zemalja članica ASEAN-a spore se oko brojnih područja u Južnokineskom moru.

Sjedinjene Američke Države dale su visoki prioritet najnovijem incidentu u odnosima s Kinom, rekao je jedan zvaničnik Stejt Departmenta u izjavi američkom vojnom časopisu Stars end strajps.

(rts.rs)

Portal Analitika