Politika

GAŠPARIČ: Crna Gora spremna za NATO

1412gasparic
A
mbasador Slovenije u Crnoj Gori Vladimir Gasparič kazao je da javna podrška za članstvo za ulazak u NATO nije loša, te da u narednom periodu može biti na nivou koji je za alijansu kredibilan.  Govoreći za emisiju "Izazov" na TVCG, Gasparič je istakao da među 28 članica još ima onih koje se razmišljaju da li Crna Gora zaslužuje poziv, ali da će većina njih uključiti i Sloveniju. On smatra je Crna Gora spremna da bude nova članica NATO-a.

GAŠPARIČ: Crna Gora spremna za NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Mi vjerujemo da bi Crna Gora mogla da podigne javnu podršku na nivo koji je za NATO prihvatljiv. NATO nema cifru, da li je to 50 ili 55 odsto, u svakom slučaju da se u NATO hoće, jer NATO ne bi uzimao zemlju gdje ljudi neće članstvo, kaže Gasparič.

Na pitanje šta još Crna Gora treba da uradi da bi dobila poziv, Gasparič odgovara da je Slovenija mišljenja da je naša država učinila toliko, da bi poziv bio sasvim logičan.

- Što se tiče Slovenije, a i većine ostalih 28 zemalja, mi mislimo da ste vi spremni u tolikoj mjeri, da biste zaslužili poziv naredne godine u Velikoj Britaniji. Deficit vam je u javnoj podršci, ali mi smo uvjereni da vi to možete dići ako hoćete. Imate plan, tim, zna se ko šta radi i ako to nastavite to bi bilo na nivou koji je NATO ubjedljiv, istakao je Gasparič.

On je, dodaje, optimista, ali napominje da je to "politička odluka koja često i nema veze sa Crnom Gorom".

- NATO ima svoje interne odluke koje možda sa Crnom Gorom nemaju, istakao je Gasparič za TVCG.

Portal Analitika