Zanimljivosti

Da li ste pod stresom? Naučite kako da se opustite

1412stres
D
anas je sve manje ljudi koji u danu uspiju naći više od pet minuta za sebe. Srećom, neke male stvari u vrlo kratkom roku mogu vam pomoći da se opustite i umanjite svakodnevni stres.

Da li ste pod stresom? Naučite kako da se opustite
Portal AnalitikaIzvor

Donosimo par jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da se u pet minuta ili manje potpuno opustite.

Zatvorite oči

Ako možete zatvoriti oči, sve je u redu. Odmorite se od gužve u uredu i zbrke u kućanstvu tako da na par minuta spustite kapke. To će vam pomoći da se smirite i fokusirate na važne stvari.

Stavite vrat pod hladnu vodu

Stres možete umanjiti i ako hladnom vodom osvježite vrat i područje ispod ušnih resica. Tu se glavne arterije nalaze baš ispod kože, pa hlađenje ovih područja pomaže u smanjenju stresa.

Pročešljajte se

Iako ste zadovoljni svojom frizurom, provlačenje četke kroz kosu moglo bi vas itekako opustiti. Repetitivne aktivnosti poput češljanja, pletenja ili pranja suđa pomažu tijelu da se opusti.

Rješavajte ukrštene riječi

Mozgalice koje zahtijevaju visok nivo koncentracije pomoći će vam da prestanete razmišljati o stvarima koje vas brinu.

Trčite u mjestu

Ako nemate vremena ni prilike za neku dugotrajniju fizičku aktivnost, jednostavno trčite u mjestu par minuta kako biste podigli razinu endorfina. Čak i kratka fizička aktivnost pomaže u borbi protiv stresa.

Gricnite čokoladu

Već 40 grama čokolade može vam popraviti raspoloženje. Tamna čokolada reguliše razinu kortizola i stabilizuje metabolizam.

Net.hr/Radiosarajevo.ba

Portal Analitika