Zanimljivosti

VIDEO: Kako se kineska letjelica spustila na Mjesec

1412kina
K
ineska letjelica spustila se na Mjesec u prvom "mekom prizemljenju" još od 1976. godine. Događaj je uživo prenosila kineska televizija, a Kina je na ovaj način ušla u istoriju kao jedina zemlja kojoj je to pošlo za rukom, poslije SAD i Sovjetskog Saveza.

VIDEO: Kako se kineska letjelica spustila na Mjesec
Portal AnalitikaIzvor

Kineska akademija nauka saopštila je da je slijetanje "najteži" dio ove misije, dok je predstavnik Evropske svemirske agencije (ESA) Karl Bergkvis rekao da je najveći izazov pronalaženje ravne površine za slijetanje.

U sastavu letjelice je svemirski modul i prvi kineski lunohod "Jujtu" ili "Zec od žada", težak oko 100 kilograma, koji može da razvije brzinu od 200 metara na sat.

Samohodni lunohod napustiće "Čange-3" i početi tromjesečnu misiju istraživanja geološke strukture i materija na površini Mjeseca u nedjelju, naveo je Itar-Tass.

Naziv kosmičkoj letelici Čange dat je po imenu drevne kineske boginje Mjeseca, a lunohodu po zecu koji je, prema kineskoj mitologiji, bio njen ljubimac.

Kina je, u okviru programa proučavanja Mjeseca, 2007. godine lansirala letjelicu "Čange-1" koja je za 16 mjeseci sačinila trodimenzionalnu kartu mjesečeve povrsine visoke rezolucije, podsjeća ruska agencija.

Na Mjesec je Kina 2010. godine uputila drugu istraživačku letjelicu radi fotografisanja oblasti u kojima bi mogao da sleti kosmički aparat, a lansiranje "Čange-3" označio je početak druge faze istraživanja tog prirodnog zemljinog satelita, koji podrazumijeva izlazak letjelice u mjesečevu orbitu, prizemljenje na površinu i njen povratak.

U trećoj fazi, 2017, na Mjesec će biti lansirana još jedna letjelica, čiji će zadatak biti dopremanje na Zemlju uzoraka mjesečevog stijenja.

Prve astronaute Kina planira na Mjesec da uputi poslije 2020. godine.

"čange-3" je uspješno lansiran 2. decembra iz Centra za lansiranje satelita Sjičang u jugozapadnoj Kini, u okviru misije koju su prethodno sproveli još SAD i bivši Sovjetski Savez.

AFP ističe da će prizemljenje na Mjesec označiti posljednji korak u ambicioznom kineskom svemirskom programu, koji se doživljava kao simbol podizanja kineskog statusa u svijetu i njenog tehnološkog napretka, deceniju pošto je Kina uputila prvog kosmonauta u svemir i uoči planiranog postavljanja stalne svemirske stanice do 2020. godine i eventualno slanje kosmonauta na Mjesec.

izvor: blic.rs

Portal Analitika