Abiznis

Montenegroberza: Indeksi u zelenom

14euri
R
ast indeksa i neznatno veći promet, zahvaljujući trgovini akcijama Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT), obilježili su sedmicu na domaćem tržištu kapitala.

Montenegroberza: Indeksi u zelenom
Portal AnalitikaIzvor

Kompanijski MONEX20 ojačao je 1,9 odsto na 9.468,03 poena, a fondovski 7,3 odsto na 3.332,43 boda.

Promet je iznosio 423,4 hiljade i bio je 1,9 odsto veći u odnosu na prošlu sedmicu. Realizovan je kroz 169 transakcija.

Najveće učešće u prometu, transakcijama i količini prodatih dionica imao je KTGT, čija je akcija na sedmičnom nivou ojačala 31 odsto na 26 centi. Dionice barskog preduzeća su činile 51,6 odsto ukupnog prometa.

Na Montenegroberzi u petak je prodato 1,39 odsto akcija KTGT-a, odnosno 787,2 hiljade akcija, za ukupno 204,67 hiljada EUR.

Prema trenutnim podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), na državu se još vodi 54,05 odsto dionica KTGT. Fondovima u postupku transformacije, Atlas montu i HLT-u pripada 2,49 odsto, odnosno 1,98 odsto akcija, a fondu zajedničkog ulaganja Trend 1,55 odsto.

Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ima 1,18 odsto dionica, dok se na ostale akcionare vodi manje od jedan odsto udjela u vlasništvu.

Skupština je u ponedjeljak završila raspravu o Predlogu koncesionog akta za dodjelu koncesije za rekonstrukciju i privredno korišćenje lučkih terminala za pretovar kontejnera i generalnog tereta u Luci Bar, o kojem će se poslanici naknadno izjasniti.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, tražio je da se iz procedure povuče akt o dodjeli koncesija KTGT-u, kako bi se članovi skupštnske Komisiji za praćenje postupka privatizaciju upoznali sa činjenicama u vezi prodaje te kompanije.

Vlada je sredinom novembra zaključila kupoprodajni ugovor sa turskim Global Portsom, koji bi od Nove godine trebalo da preuzme upravljanje barskim preduzećem.

Zaposleni u tom preduzeću uputili su pismo poslanicima Skupštine u kojem su naveli da radnici strijepe za svoju budućnost zbog iskustva njihovih kolega radnika u prethodnim privatizacijama.

Komisija za kotaciju Montenegroberze ove sedmice je na elektronskoj sjednici razmatrala i pozitivno riješila zahtjev kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti za prijem na B listu berzanskog tržišta.

Trgovanje akcijama čiji je simbol trgovine KOTE na B listi berzanskog tržišta počinje u ponedjeljak.

Početkom sedmice je saopšteno da će crnogorska ekonomija, prema procjeni Svjetske banke (SB), u narednoj godini porasti 2,5 odsto, jer se očekuje realizacija najavljenih investicija, posebno u turizmu i energetici.

Viši ekonomista SB za Crnu Goru i Hrvatsku, Sanja Madžarević Šujster, kazala je da je rast Crne Gore ove godine na nivou rasta zemalja regije jugoistočne Evrope (JIE), odnosno 1,8 odsto.

Akcija Montecarga ojačala je deset odsto na 45,54 centi i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama 14 odsto na četiri centa.

Akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) porasla je 2,9 odsto na 44,86 centi.

Sjednica Borda direktora CGES-a na kojoj bi trebalo da bude usvojena ostavka dosadašnjeg izvršnog direktora Ljuba Kneževića i na tu dužnost postavljen Ivan Bulatović zakazana je za ponedjeljak.

Knežević je podnio ostavku zato što je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) u septembru podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv kompanije i direktora CGES-a. Taj postupak je naknadno obustavljen.

Kombinat aluminijuma (KAP) i ove sedmice je bio u žiži interesovanja, iako njegova akcija nije mijenjala vrijednost. Poslanici su u petak raspravljali o Informaciji o problematici poslovanja Kombinata i Rudnika boksita kao i realizaciju zaključaka parlamenta od 30. aprila. U parlamentu je ocijenjeno da zaključci nijesu realizovani usljed uvođenja stečaja u kompaniju, koji je, prema predstavnicima izvršne vlasti, bio jedina moguća opcija.

Stečajna uprava Kovačnice, prerađivačke fabrike Kombinata, pozvala je zainteresovane da do 13. januara dostave ponude za kupovinu njene imovine, po početnoj cijeni od 4,27 miliona EUR.

Predmet prodaje je, kaka se navodi u javnom pozivu, pokretna i nepokretna imovina, koju čine građevinski objekti sa zemljištem u Dajbabama, proizvodna postrojenja, oprema i uređaji, transportna sredstva i druga pokretna imovina.

Dionice Crnogorskog Telekoma porasle su 4,2 odsto na 3,96 EUR, Ulcinjske rivijere 2,4 odsto na 2,15 EUR.

Akcija Elektroprivrede ojačala je 2,4 odsto na 2,15 EUR. Iz kompanije je saopšteno da je prosječan novembarski račun za električnu energiju za domaćinstva, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, veći šest odsto u odnosu na oktobarski i iznosi 36,6 EUR sa uračunatom taksom na tarifno brojilo.

Iz EPCG su saopštili da domaćinstva na Žabljaku bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 23 EUR, dok je najveća potrošnja u novembru očitana u Podgorici, gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od oko 42 EUR.

Oslabile su akcije Plantaža 7,3 odsto na 13,91 cent, Luke Bar pet odsto na 11,4 centa i Zetatransa neznatno na 78,98 centi.

Akcije Jugopetrola i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera pale su 4,2 odsto na 8,81 EUR, odnosno dva odsto na 4,5 EUR.

Premijer Milo Đukanović najavio je ove sedmice da bi fizička realizacija gradnje autoputa Bar-Boljari mogla početi 25. februara.

Vlada je u julu odlučila da ponuda koju su na tender za gradnju autoputa dostavile Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka kompanija - Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), bude prvorangirana. CCCC i CRBC su za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca, preko Ulača, do Mateševa ponudile 809,58 miliona EUR.

Ukupan promet akcijama fondova iznosio je 13,38 hiljada EUR. Akcija Atlas monta ojačala je 33,2 odsto na 2,73 centa, a Trenda 4,3 odsto na šest centi.

Obveznicama je trgovano u ukupnom iznosu od 45,37 hiljada EUR, a na podsegmentu slobodnog tržišta akcija 8,18 hiljada EUR, pri čemu je trgovano akcijama Intoursa, Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza i NLB Montenegrobanke.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika