Svijet

Obje struje na ulicama Kijeva

14dkr
N
ekoliko hiljada pristalica evropskog puta Ukrajine se i danas nalazi na Trgu nezavisnosti, dok se na obižnjem Evropskom trgu okupilo oko 10.000 ljudi koji podržavaju predsjednika Viktora Janukoviča.

Obje struje na ulicama Kijeva
Portal AnalitikaIzvor

Pristalice Janukoviča su se okupile na mitingu "Sačuvaćemo Ukrajinu", javljaju lokalni mediji.

Ulicu koja dijeli dvije grupe demonstranta je zaposjela policija, a svuda se nalaze i specijalna vozila za suzbijanje nereda.

Prema prvim procjenama, na Evropskom trgu okupilo se približno 10.000 ljudi.  Najavljeno je da će akcija "Sačuvaćemo Ukrajinu - našu zajedničku Otadžbinu" trajati dva dana, a da su organizatori najavili i da će ona potom biti neprekidna.

Itar-Tas s navodi da je u Kijev stiglo nekoliko hiljada Janukovičevih pristalica iz istočnih i južnih oblasti Ukrajine - Donjecke, Luganske i Dnjepropetrovske oblasti.

Iako je atmosfera mirna, ukrajinski mediji prenose da je poslanik opozicionog pokreta Otadžbina Anatolij Gricenko pozvao demonstrante da se upute ka zgradi ministarstva odbrane.

"Armija treba da bude sa narodom", rekao je on.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič smijenio je danas zamjenika sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost Vladimira Sivkoviča i predsednika Kijevske gradske administracije Aleksandra Popova zbog nasilnog gušenja demonstracija u Kijevu.

Takođe, antiterorističke službe su podigle nivo pripravnosti zbog brojnih dojava o eksplozivnim napravama na mjestima gdje se nalaze demonstranti.

 

(rtcg.me)

Portal Analitika