Društvo

Podrška Bijelog Polja inicijativi za predstavnika opština u Briselu

14yur
O
pština Bijelo Polje u potpunostu podržava inicijativu da Zajednica opština (ZOCG) dobije predstavnika u Briselu, kazao je njen predsjednik Aleksandar Žurić, navodeći da kandidata za to mjesto treba da izabere ZOCG.

Podrška Bijelog Polja inicijativi za predstavnika opština u Briselu
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelik Podgorice Miomir Mugoša je, početkom novembra, kazao da su predstavnici Evropske unije (EU) podržali inicijativu da ZOCG dobije predstavnika u Briselu, navodeći da je inicijativu podnio Glavni grad.

Žurić je naveo da je Opština Bijelo Polje upoznata sa tom inicijtivom i da je u potpunosti podržava.

»Opština Bijelo Polje toj inicijativi daje potpuno podršku. I kao konstituenti ZOCG, i ja kao potpredsjednik Upravnog odbora te organizacije, dajemo potpuno podršku inicijativi da Zajednica dobije predstavnika u Briselu i raduje nas najava da će ta inicijativa biti prihvaćena«, rekao je on agenciji MINA.

Žurić smatra da bi predtsavnika trebalo da odredi ZOCG .

»Imamo nedvosmisleno razmišljanje da tog predstavnika treba da odredi ZOCG, i da njen Upravni odbor, možda na kraju i Skupština Zajednice, verifikuju kandidata koji bi trebalo da nas predstavlja u Briselu«, naveo je on.

Žurić je rekao da bjelopoljska Opština nema konkretan predlog i pretpostavke ko bi i iz koje opštine trebalo da bude predstavnik u Briselu.

»I za nas je potpuno irelevantno čija je inicijativa, kome će pripasti zasluge za nju i ko je pokrenuo. Onog trenutka kada sve opštine u Crnoj Gori budu ubirale benefite od tog našeg zajendičkog projekta, onda ćemo odati priznanje bilo kome ko utvrdi da je podnio inicijativu«, rekao je on.

Prema riječima Žurića, bitno je da onaj ko bude obavljao posao u Briselu ne privatizuje taj institut »koji proizvedu kao rezultat inicijative, i da radi u interesu svih opština – onih na sjeveru kao i ostalih«.

On smatra da su oštine proteklih godima dosta naučile na temu integracija.

»I da smo kroz verifikaciju procesa pridruživanja svoje resurse i kapacitete posebno unaprijedili. Formirali smo i određene službe i organe, koje se bave podizanjem svijesti ali i institucionalnom kompatibilnošću lokalnih uprava u susret onom što nas očekuje, kroz integracione procese«, kazao je Žurić.

On je rekao da je zadovoljan napretkom bjelopoljske Opštine, »koji je unutar svojih kapaciteta uspjela da podigne na značajno veći nivo«.

Portal Analitika