Svijet

Nema dogovora između Janukoviča i opozicije

1412ukraine
P
rvi put od izbijanja političke krize u Ukrajini sastali su se predsjednik Viktor Janukovič i opozicioni čelnici. Prvi krug pregovora nije dao rezultate, a novi krug održaće se u utorak. Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič predložio je tokom sastanka sa opozicijom moratorijum na upotrebu sile i nasilne akcije tokom protesta.

Nema dogovora između Janukoviča i opozicije
Portal AnalitikaIzvor


Opozicioja tvrdi da sastanak s državnim vrhom nije donio ništa kako bi pomogao izlasku zemlje iz krize, te da je zapravo riječ o novoj prevari vlasti. Poručili smo im -  možete rastjerati građane, no ponovno će ih biti na stotine, možete vođe strpati u zator, no javće se stotine novih. Znajte da nas ne možete zaustaviti u traženju naših prava, rekao je  čelnik opozicije Arsenij Jačenjuk.



Opozicija je pozvala na novi masovni protest u nedjelju, dok se pristaše predsjednika Janukoviča pripremaju da organizuju za protiv protest.



Protesti su izbili prije tri nedjelje kada je Janukovič odustao od potpisivanja sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji nakon prijetnji iz Rusije, što je izazvalo bijes proevropski orijentisanih Ukrajinaca.



Ukrajinske vlasti moraju se kloniti taktike jake ruke i dopustiti nastavak mirnih protesta opozicije tokom vikenda, saopštio je američki State Department, upozorivši da će Vašington pažljivo pratiti razvoj situacije.

tekst : hrt.hr, foto: www.cnn.com

Portal Analitika