Društvo

Kada pijem ne vozim

1412akcija
P
ivara „Trebjesa“ u saradnji sa Centrom bezbjednosti Nikšić organizovala je danas na centralnom gradskom trgu u Nikšiću događaj kojim je edukovala građane o štetnosti vožnje pod dejstvom alkohola. Ovim je obilježen početak šeste godine kampanje “Kad pijem ne vozim”.

Kada pijem ne vozim
Portal AnalitikaIzvor

Posjetioci su imali priliku da se okušaju u različitim igrama kao što su košarka, žongliranje teniskih loptica, pikado, hodanje po označenoj liniji i druge, a potom su morali sve te postupke da ponove uz nošenje takozvanih „pijanih naočara“. “Pijane” naočare koje se u svijetu koriste i kao dio obuke za vozače, simuliraju stanje organizma pod dejstvom određene količine alkohola, tako da su posjetioci na ličnom primjeru mogli da se uvjere na koji način alkohol smanjuje preciznost pokreta i kontrolu motoričkih sposobnosti, koje su veoma važne za vožnju.

„Ovom kampanjom želimo da skrenemo pažnju vozačima i budućim vozačima da čak i mala količina alkohola utiče na vozačke sposobnosti, u šta su se sami mogli uvjeriti korišćenjem “pijanih” naočara. Vožnja pod dejstvom alkohola ne smije se posmatrati samo kao kažnjiv postupak, već kao društveno neprihvatljiva pojava, jer utiče na živote brojnih ljudi“, kazala je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija Pivare „Trebjesa“.

Vozači i budući  vozači mogli su da se uvjere u štetnost alkohola po organizam, a upoznali su se i sa zanimljivim činjenicama kao što su da trijezan vozač vidi saobraćajni znak na 140 metara udaljenosti, a alkoholisan na svega 118 metara, ili podatkom da dozvoljena granica alkohola od 0,3 promila u krvi važi i za suvozače.

Građanima su podijeljene brošure o odgovornom konzumiranju alkohola, kao i jelkice za automobile, sa porukama kampanje „Kad pijem ne vozim“. Službenici Centra bezbjednosti Nikšić će nastaviti da apeluju na vozače i na način što će distribuirati edukativni materijal učesnicima u saobraćaju i po završetku ove akcije, kaže se u saopštenju pivare "Trebjesa" dostavljenom Portalu Analitika.

1412niksic
Portal Analitika