Region

Nove dažbine sa graničnih prelaza idu u fond za sjever Kosova

1412granicnikosovo
U
skladu sa Briselskim sporazumom, jutros je na prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova počela naplata dažbina na robu koja iz pravca Srbije ulazi na Kosovo, prenosi RTS.

Nove dažbine sa graničnih prelaza idu u fond za sjever Kosova
Portal AnalitikaIzvor

Tako od danas, roba namijenjena Leposaviću neće morati da se upućuje na terminal u južnom dijelu Mitrovice, već će se dažbine plaćati na licu mjesta. Plaćanje ovih dažbina je omogućeno na samom prelazu, gdje je instaliran terminal jedne od banaka koja posluje u centralnoj Srbiji i na Kosovu. Na ovim prelazima se, zbog CEFTA sporazuma, na robu iz cenralne Srbije ne naplaćuje carina, već samo PDV i akciza.

Na integrisanom prelazu Jarinje nalaze se pripadnici Kosovske policije, MUP-a Srbije, Euleksa i carina, a skoro je identična situacija je na prelazu Brnjak, koji se nalazi između Ribarića i Zubinog Potoka.

Gradonačelnici sjeverne Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pozvali su privrednike i građane sjevera Kosova da poštuju propis o protoku robe kojim se predviđa naplata dažbina na robu iz centralne Srbije na samim prelazima.

Srpska Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je poštovanje propisa o protoku robe, od izuzetnog značaja i u interesa svih građana sa severa pokrajine. Kako se navodi, sva procedura na administrativnim prelazima obavljaće se na srpskom jeziku i biće statusno neutralna.

Cjelokupna naplata akciza i PDV-a ići će u fond za razvoj sjevernog Kosova.

Foto: blic.rs

Portal Analitika