Turizam

Počasni ambasador San Marina među novim zakupcima Svetog Stefana

1412SvStefan
Z
akupac „Svetog Stefana“, „Kraljičine plaže“ i „Miločera“, Viktor Restis ove godine se povukao iz poslova u Crnoj Gori, a poziciju su preuzeli njegov dugogodišnji partner Petros Statis i malezijski državljanin Fua Vei Seng, piše Dan.

Počasni ambasador San Marina među novim zakupcima Svetog Stefana
Portal AnalitikaIzvor

Fua Vei Seng, poznatiji i kao Pol Fua, nerezidentni je ambasador San Marina u Crnoj Gori. Posjeduje poznate kockarnice u Makau i Las Vegasu, akcionar je u „Aman rizortsu“ (Aman Resorts), vlasnik rudnika u Kini i profesionalni igrač pokera.

Podgorički list piše da je to treća promjena zakupca Svetog Stefana ali je, za razliku od prethodne dvije, sprovedena u tišini. Dan navodi da se Fua Vei Seng u priču o biserima crnogorske turitičke ponude, uključio kao vlasnik 4. oktobra prošle godine. Mjesec nakon toga, Vlada je saopštila da je spremna da zakupcu „Svetog Stefana“ i „Miločera“ smanji kiriju za trećinu i produži najam na 42 godine. Takođe je tada napravljen ugovor po kojem se zakup za „Kraljičinu plažu“ produžava na 90 godina i zakupcu se omogućava da izgradi 66 stanova za tržište.

Kako se radi o produženju zakupa, što je pod ingerencijom parlamenta, prijedlog dva aneksa ugovora nedavno je stigao pred poslanike i oni će se naredne sedmice izjasniti o njemu. Poslanici opozicije i dijela Socijaldemokratske partije, ranije su najavili da će glasati protiv.

1412paulphuaTo bi bilo drugi put da parlament jedne evropske države „izbaci iz igre“ Fua Vei Senga. Prethodno je to uradio parlament San Marina 2011. godine, odbivši njegovu namjeru da renovira i nadogradi Hotel „Titan“, smješten u istorijskom jezgru San Marina, i preuzme upravljanje njime pod franšizom "Aman".

Dan dalje piše kako je Fua Vei Seng, sa Petrosom Statisom, suvlasnik u kompaniji „Adriatik propertis 2“ (Adriatic Properties 2). Kompaniju „Adriatic properties 1“, zvaničnog zakupca tri hotela, osnovala je ofšor firma „Eidvej investments“ (Aidway Investments) sa Djevičanskih ostrva, formirana 2005. godine. Kao direktori se navode vlasnik „Amana“ Adrijan Zeka, Kanađanin Grerori Sirois, i Trina Ebert. „Adriatic Properties 2“ formirala je sredinom decembra 2010. firme „HoReCa menadžement tim“, koju su osnovali Zoran Jovičić i Vanja Petričević. U firmu, kao jedini osnivač, ulazi „Golden estejt“ (Golden Estate) Petrosa Statisa. Dvije godine kasnije, ta Statisova firma ima 51 odsto akcija, a „Penesedu“ Fua Vei Senga 49 odsto. Prvobitno ime kompanije je bilo „Rili juzful“ (Really Useful), a ove godine je za direktora imenovan Siniša Ivančević, koji kao član Odbora direktora „Adriatic Properties 1“, zastupa interese Fua Vei Senga. Ove godine je iz borda re firme izašao Restis.

Portal Analitika