Region

Vučković: Neuspjeh pregovora o pravosuđu korak nazad u pristupanju EU

1412natasav
P
redsjednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Nataša Vučković ocijenila je da je neuspjeh jučerašnjih pregovora Beograda i Prištine u Briselu zabrinjavajući, jer to utiče na početak pristupnih pregovora Evropske unije sa Srbijom, prenosi Blic.

Vučković: Neuspjeh pregovora o pravosuđu korak nazad u pristupanju EU
Portal AnalitikaIzvor

Ona je istakla da, uprkos tome što je izostao sporazum o pravosuđu na Kosovu, očekuje da pregovori srpske i kosovske strane budu nastavljeni na nivou stručnjaka.

- Nadam se da će biti postignut sporazum i da ćemo doći do pozitivnog izvještaja (visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU) Ketrin Ešton - rekla je Vučković iz opozicione Demokratske stranke.

Upitana da li bi Srbija mogla da počne pristupne pregovore sa EU i u slučaju da sporazum o pravosuđu izostane, Vučković je rekla da su uslovi za početak pregovora poznati i da veruje da predstavnici Srbije razumiju ozbiljnost situacije i značaj toga da što prije počnu pregovori.

- Odluka Evropskog savjeta iz juna je vrlo jasna i jasno je našoj Vladi šta je to što Srbija mora da učini da bi Evropski savjet potvrdio pregovarački okvir i da bi pregovori mogli da počnu najkasnije u januaru, kako je to definisano - rekla je ona.

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači nisu uspjeli da postignu dogovor o pravosuđu, jer, kako kaže srpska strana, "Priština ne prihvata posebnost pravosuđa na sjeveru Kosova".

Evropska unija od Srbije zahtijeva punu primjenu Briselskog sporazuma iz aprila, kao uslov za početak pristupnih pregovora sa Unijom najkasnije u januaru.

Foto: blic.rs

Portal Analitika