Zanimljivosti

Nije naučna fantastika: Roboti su preuzeli Internet!

1412bots
Č
ak 61,5 odsto svih posjetilaca Interenet stranica čine entiteti koji nisu ljudi, odnosno neka vrsta botova - softverskih robota koji pretražuju i indeksiraju sadržaj. T portal prenosi da ih ove godine ima za petinu više u odnosu na prethodnu.

Nije naučna fantastika: Roboti su preuzeli Internet!
Portal AnalitikaIzvor

Većinu novopridošlih botova čine „dobri momci“, softverI u službi ovlaštenih zastupnika legitimnih softverskih usluga, poput pretraživača.

Ipak, 31 odsto botova nisu dobronamjerni, već služe za uspostavljanje veza za phishing ili izvlačenje podataka sa mreža, pokazalo je istraživanje kompanije Incapsula, koja je pratila 1,45 milijardi posjeta botova na uzorku od 20.000 sajtova, tokom 90 dana.

Iako je aktivnost botova povećana, manje je onih koji služe za spam, a koji sad čine 0,5 odsto ukupnog broja. U Incapsuli to u najvećoj mjeri pripisuju kampanji Gugla (Google) protiv spama.

S druge strane, za osam odsto porasla je aktivnost neklasifikovanih botova s neprijateljskim namjerama. Ti botovi se pretvaraju da rade za legitimne servise, kako bi izbjegli postavljene zaštite. Koriste ih vrhunski hakeri, po mjeri, obično za vrlo specifičnu aktivnost.

Foto: motherboard.vice.com

Portal Analitika