Region

Vlasnica azila u Zagrebu ubila 44 psa

pas
V
lasnica azila za pse "Astor" u Zagrebu priznala je da je smrtonosnim injekcijama ubila 44 psa iz prihvatilišta. Kazna za takvo krivično djelo u Hrvatskoj je do jedne godine zatvora.

Vlasnica azila u Zagrebu ubila 44 psa
Portal AnalitikaIzvor

"Dalibore, ja više ne mogu. Ne znam kako sa psima dalje. Bespomoćna sam i izlaz ne vidim. Najbolje će biti da ih uspavam. Pomozi mi da pronađem rješenje." 
Ovim riječima se Brankica Kroseti (61) požalila početkom decembra prijateljičinom suprugu Daliboru Bariću (37), inače sekretaru udruženja “Astor”, u sklopu kog se nalazi prihvatilište i suprugu predsjednice “Astora” Romane, koji se na taj znak dao u potragu za smrtonosnim sredstvom za eutanaziju T-61! 
Svjestan moguće kaznene odgovornosti ako slučaj dođe u javnost i do organa gonjenja, Dalibor se 6. decembra dovezao u prihvatilište u Blato na Jadranskoj aveniji, gdje ga je čekala nervozna Brankica, u kojoj se odluka doslovno lomila već danima. 
Uprkos svemu, oko 15 časova tog kobnog dana intravenozno je ubrizgala u ukupno 44 psa smrtonosnu dozu sredstva za eutanaziju . 
Među psima je najviše bilo mješanaca, a bila su tu i tri boksera i po jedan šarplaninac, njemački ovčar i rotvajler. 
Čak je, kako saznaje "Jutarnj" i, pokušala sebi da oduzme život, jer joj je taj čin bio preveliki teret. 
Danima psi nisu lajali. Komšijama je to bilo čudno, a jedan od njih je 10. decembra ugledao je stravičan prizor mrtvih pasa i pozvao policiju. 
Sledeći tragove, kao i podatke o vlasništvu Udruženja, barake i pasa, istražitelji su vrlo brzo ušli u trag i Brankici koja je, bez obzira na to što je inicijator i počinilac stravičnog zločina, odlučila da policiji otkrije i ulogu svog pomagača Dalibora, koji je još na ispitivanju. 
- Da, uspavala sam ih. Jednog po jednog. Punih sedam sati je sve to trajalo. Volim životinje, ali bila sam satjerana u ćošak i počeli su da ispaštaju. Ostala sam bez novca i više nijesam imala izlaza. Ali nijesam bila u tome sama. Dalibor mi je pomogao da nabavim sredstvo za uspavljivanje - ispovjedila se, pritisnuta dokazima, Brankica nakon stavljanja lisica na ruke. 
Brankica će kazneno odgovarati zbog ubijanja i mučenja životinja, za šta joj prijeti do jedne godine zatvora, dok se očekuje da će protiv Dalibora biti pokrenuta optužnica zbog učestvovanja u zločinu. 
Međutim, još se ne zna gdje je nabavio sredstva za eutanaziju. 
Inače, Brankici ovo nije prvi ulazak u policijske kaznene evidencije. Ogriješila se o zakon zbog nekoliko imovinskih delikata, dok je Bariću ovo prvo krivično djelo.

 

foto: B92

 

Portal Analitika