Abiznis

Crna Gora od 1. januara dobija Centar za održivi razvoj

1312brano
M
inistar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, potpisali su Memorandum o razumijevanju ispred Vlade Crne Gore i UNDP o osnivanju Centra za održivi razvoj.

Crna Gora od 1. januara dobija Centar za održivi razvoj
Portal AnalitikaIzvor

Proces osnivanja Centra za održivi razvoj Crne Gore iniciran je prije nekoliko godina sa ciljem njegovog postepenog uspostavljanja kao nezavisne crnogorske odnosno regionalne institucije.

U skladu sa Memorandumom, ključna misija Centra, koji će početi sa radom 1. januara 2014. godine, je da promoviše održivi razvoj u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji. U narednom periodu, Centar će se fokusirati na četiri specifične oblasti (i) održivi turizam, (ii) održiva energija (uključujući energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije); (iii) upravljanje resursima i ekosistemima i (iv) prilagođavanje i sigurnost u oblasti životne sredine.

Rad Centra treba da se usredsredi, na prvom mjestu, na pitanja od interesa za CrnuGoru, ali sa ciljem postepenog okupljanja drugih zemalja u regionu sa sličnim interesima – kao partnera i korisnika usluga.

Jedna od značajnih funkcija Centra kao dodatne karike u institucionalnom sistemu održivog razvoja Crne Gore je dalje približavanje nauke i procesa donošenja odluka. Na sastanku Upravnog odbora naglašena je važnost uspostavljanja saradnje između Centra i Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene, naročito na temu održivog upravljanja resursima.

Centar će u početku raditi kao program koji izvršava UNDP, koji nadzire upravni odbor kojim predsjedava ministar održivograzvoja, a koga čine ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i ekonomije, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku kao i stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori.

Portal Analitika