Turizam

UNWTO: Rast u svjetskom turizmu pet odsto

1312UNWTOlogook
U
svijetu je u prvih devet mjeseci ove godine bilo 845 miliona međunarodnih turističkih dolazaka, što je za 41 milion ili 5 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine, a sličan trend  mogao bi se zadržati do kraja ove i u idućoj godini, pokazuju najnoviji podaci i prognoze Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

UNWTO: Rast u svjetskom turizmu pet odsto
Portal AnalitikaIzvor

U novom izdanju UNWTO-ovog Svjetskog turističkog barometra se ističe da su za globalni rast turizma u prvih devet mjeseci ove godine najzaslužnije regije Evropa, Azija i Pacifik, koje su zabilježile povećanje stranih turističkih dolazaka za šest odsto na godišnjem nivou.

Za rast u Evropi iz UNWTO ističu da je iznad svih očekivanja, a osim što u svjetskom turizmu već godinama drži vodeći udio u stranim turističkim dolascima i da je u svijetu najposjećenija regija, ove su godine rezultati odlični i u pojedinim evropskim podregijama. Srednja i istočna Evropa tako su zabilježili nadprosječni porast dolazaka stranih turista od sedam posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci, dok rast od šest posto bilježe i južna i mediteranska Europa.

To je ujedno i dvostruko veći rast od prognoziranog za ovu godinu za te regije i cijelu Evropu koji se kretao oko dva do tri posto.

Slično je i sa regijom Azije i Pacifika, koja je po UNWTO barometru, u prvih devet mjeseci ove godine registrovala ukupno šest posto više stranih turista nego lani, a najveći rast od 12 posto pritom je upisala podregija jugoistočne Azije.

I ostale svjetske regije imale su rast dolazaka turista - obje Amerike ukupno od tri posto, pri čemu nešto bolje od po četiri posto sjeverna i srednja Amerika, dok je Afrika 'rasla' pet posto, a njena podregija sjeverna Afrika  šest posto, što pokazuje oporavak turizma u pojedinim zemljama te regije, poput Tunisa.

Najslabiji rezultat po regijama, ali ipak rast stranih turističkih dolazaka od 0,3 posto, zabilježen je na Bliskom istoku.

Pozitivan trend u međunarodnim turističkim dolascima ogleda se i u rastu međunarodnih turističkih prihoda, pa su tako brojne destinacije širom svijeta za prvih šest do deset mjeseci ove godine zabilježile i dvocifrene rast prihoda u odnosu na prošlu godinu.

Među 25 najvećih zemalja po turističkoj zaradi ove ih je godine 10 zabilježilo takav rast- SAD od 11 odsto, Makao/Kina od 10 posto, Velika Britanija od 18 posto, Tajland od 28 posto, Hong Kong/Kina od 21 odsto, Turska i Indija od po 13 odsto, Japan od 23 odsto, a zanimljivost je i rast strane turističke potrošnje u Grčkoj ove godine od 15 odsto, što pokazuje da se ta zemlja nakon dvije-tri godine pada itekako vratila na svjetsku turističku scenu.

Komentarišući takve rezultate glavni sekretar UNWTO Taleb Rifai istakao je da će bez sumnje međunarodni turizam i dalje rasti iznad očekivanja, pogotovo u zemljama gdje se vidi ekonomski oporavak, ali i drugim, te očekuje da će to doprinijeti zapošljavanju, rastu BDP-a i platne bilanse mnogih destinacija.

(Seebiz.eu)

Portal Analitika