Politika

DEDOVIĆ: Dosadašnji rad Radne grupe ostao bez značajnijeg efekta

dedovicVok2009
D
irektor pravnog odjeljenja Centra za monitoring (CEMI) Vlado Dedović kazaio je u izjavi za Portal Analitika da je radna grupa za izgrađivanje povjerenja u izborni process izabrala pogrešan put i da je dosadašnji rad tog skupštinskog tijela ostao bez značajnijeg efekta.

DEDOVIĆ: Dosadašnji rad Radne grupe ostao bez značajnijeg efekta
Portal AnalitikaIzvor

Dedović, koji je član Radne grupe iz redova NVO, napominje da je teško očekivati da će to skupštinsko tijelo završiti posao do nove godine.

- Mišljenja sam da je Radna grupa izabrala pogrešan put i metodologiju rada na izmjenama seta izbornih zakona. Partije su prvenstveno trebale da zajednički definišu probleme u dosadašnjem sprovođenju zakona i na osnovu toga odrede platformu prioriteta oko kojih se mora postići politički dogovor, koji će rezultirati normiranjem i kreiranjem novog izbornog zakonodavstva. Nažalost, u dosadašnjem toku radne grupe, forma je zamijenila suštinu, a obimno amandmansko djelovanje uslovilo je pomjeranje rokova i održavanje rekordnog broja sjednica koje je jedno parlamentarno tijelo do sada održalo. Nažalost, do sada, cjelokupan rad ostao je bez nekog značajnijeg efekta – kazao je Dedović za Portal Analitika.

On je istakao da kako sada stvari stoje, teško je očekivati da će “Radna grupa završiti cjelokupni planirani posao do nove godine”.

- Postoje najave da bi poslanici mogli neposredno predložiti usvajanje seta zakona, bez prethodne saglasnosti postignute unutar Radne grupe. Ovakva inicijativa, legitimna sama po sebi, može uticati na dalje produbljivanje postojećeg nepovjerenja između političkih partija, uz očekivano međusobno optuživanje u slučaju neuspjeha cjelokupnog procesa. Stoga je potrebno da svi politički akteri pokažu veći stepen ozbiljnosti i odgovornosti i da u najskorijem roku predstave javnosti usaglašene verzije zakona, kao i rješenja oko kojih se u ovom trenutku ne može postići dogovor – kazao je Dedović.

Za sada, kako navodi, jedina izvjesna okolnost je da “proces izgradnje povjerenja u izbore neće biti okončan radom ove Radne grupe”.

- To će biti proces koji će trajati i zahtijevati značajnije učešće i nevladinih organizacija i međunarodnih institucija kako bi se po brojnim otvorenim pitanjima pronašla održiva sistemska rješenja koja će biti prihvatljiva većini političkih subjekata. Lokalni izbori koji će biti održani na proljeće naredne godine, trebali su da budu prvi test novog izbornog zakonodavstva. Jedan od ciljeva Radne grupe upravo je bio da se unaprijeđeni zakonodavni i institucionalni okvir za sprovođenje izbora po prvi put primijeni na predstojećim lokalnim izborima – rekao je Dedović.

On je istakao da pojedina rješenja koja trebala unesu suštinske izmjene u sistem i unaprijede ambijent realizacije izbornih procesa će vjerovatno i dalje ostati izvan zakona.

- To su pitanja profesionalizacije cjelokupne izborne administracije, elektronske identifikacije birača, detaljnijeg zakonskog regulisanje sprječavanja zloupotreba državnih resursa, uspostavljanje odrzivog sistema kontrole finansiranja političkih partija i obezbjeđenje većeg stepena učešća žena u političkom životu Crne Gore. Ova pitanja su od suštinske važnosti za vraćanje povjerenja u izborne procese. Nažalost, mišljenja sam da trenutno ne postoji nedvosmisleno izražena politička volja da ona na adekvatan način budu regulisana u izbornom zakonodavstvu i da će i lokalni izbori naredne godine biti organizovani u skladu sa pravnim okvirom koji će sadržati brojne nedostatke. Takođe, teško je očekivati da će i u slučaju skorijeg izglašavanja, Zakon o biračkim spiskovima biti primjenjiv na predstojećim lokalnim izborima – kazao je Dedović i poručio da “u slučaju neuspjeha Radne grupe, siguran sam da će Crna Gora dobiti još jedan od političkih prioriteta i zadataka od strane EU”.

Portal Analitika